Беларуската армия планира да проведе от 17-и до 20 август учения близо до границите с Полша и Литва, предаде Ройтерс.

Ройтерс се позовава на информационната агенция РИА Новости, която цитира изявление на беларуското министерство на отбраната.

В изявлението се казва още, че в рамките на ученията беларуската армия ще тренира подсилването на западната граница на Беларус.

Ученията ще се проведат на полигоните Гожски и Неман, близо до град Островец, Западен Беларус (на около 10 км от границата с Литва).

"Във въоръжените сили продължава изпълнението на плановите мероприятия на бойна подготовка. От 17 до 20 август в съответствие с плана за подготовка на въоръжените сили на военни полигони и в отделни участъци на местността ще бъдат проведени голям брой тактически учения", се казва в изявлението.

По време на митинг на свои поддръжници в Минск президентът на Беларус Александър Лукашенко обвини НАТО, че струпва войски край границите с Беларус. НАТО отхвърли обвиненията.

Някой иска нови избори, но погледнете зад прозореца - там са танковете и самолетите, готови за 15 минути да стигнат до нашите граници. Заповядват ни да организираме нови избори, но ако се съгласим, това ще е гибелно за страната ни".

НАТО отхвърли обвиненията на Лукашенко и призова Беларус да зачита основните свободи на хората, включително правото на мирен протест.

 

Полша, както и други страни от ЕС, настояват в Беларус да се проведат нови президентски избори, тъй като смятат изборите от 9 август за опорочени. На съвместна пресконференция с държавния секретар на САЩ Майк Помпейо вчера външният министър на Полша Яцек Чапутович призова "беларуските власти да започнат да спазват основните човешки права и да започнат диалог с обществеността за намиране на формула за общо оцеляване по време на преходния период, може би до изборите".

На свой ред Помпейо прикани управниците на Беларус да започнат диалог с гражданското общество.

"Общата цел е да помогнем на беларуския народ да постигне своя суверенитет, своята свобода", каза държавният секретар на САЩ. Той отбеляза, че с тази цел САЩ обсъждат с ЕС положението в Беларус.

Полша и САЩ сключиха на 15 август ново споразумение за партньорство в отбраната, според което американският военен контингент в източноевропейската страна се увеличава с 1000 души до общо 5500 военни.

В сряда Латвия, Литва и Полша предложиха план за посредничество, предвиждащ създаването на "национален съвет" за уреждане на настоящата политическа криза в Беларус. На това президентът Лукашенко, по време на съвещание в центъра за стратегическо управление към беларуското министерство на отбраната, отговори така: "Слушайте, ние имаме нормално правителство, създадено по конституция. Не са ни нужни никакви чуждестранни правителства, никакви посредници." "Без да обиждам ръководството на тези републики, искам да кажа: вие у вас си сложете нещата в ред."

Същевременно Лукашенко съобщи, че руският президент Владимир Путин му е обещал помощ за съхраняване на сигурността на Беларус.

Преди два дни, на 14 август, беларуската опозиционна лидерка Светлана Тихановска, която се намира в Литва, апелира за нови мирни протести и призова привържениците си да подпишат онлайн петиция с искане за повторно преброяване на гласовете на президентските избори от 9 август.

Във видео, качено в ЮТюб, Тихановска призова също привържениците си да поискат официално разследване на твърденията, че изборите са били опорочени.