След покупката на руската система за противовъздушна отбрана С-400 Турция е надеждно защитена, а ролята й в международните дела и региона нараства, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от ТАСС и БТА.


Путин посочи, че по време на разговор наскоро между него и президента Реджеп Тайип Ердоган за евентуално присъединяване на Русия към Г-7 и възобновяване на Г-8, турският лидер е поискал да узнае защо Путин не е повдигнал въпроса, че и Турция трябва да бъде в този състав.

"Мисля, че, след като Турция е вече добре защитена по въздух с придобиването на С-400, тогава, разбира се, и работата на Турция в този формат би била уместна и удачна, като се има предвид ролята й в международните дела и в региона", добави руският президент по време на заседание на Източния икономически форум.

Путин посочи още, че Русия е готова да бъде домакин на среща на Г-7/Г-8 и би приветствала по-широк формат с участието също на Турция, Индия и Китай. Той добави, че не би могъл да си представи ефективна международна организация без Китай и Индия, предаде Ройтерс.