Започна втората доставка в Турция на части за руските системи за противовъздушна отбрана С-400, съобщи турският телевизионен канал НТВ и БТА. Руски товарен самолет, транспортиращ части за системите, е кацнал днес на летището във военновъздушната база Мюртед в Анкара.

Първите доставки в Турция на компоненти на руските зенитно-ракетни системи С-400 започнаха на 12 юли и приключиха на 25 юли.

Според договора Турция очаква да получи от Русия два броя ракетни системи С-400, съставени от четири батареи, по сделката на стойност 2,5 милиарда долара.

В същото време Турция и САЩ продължават да водят разговори след решението на администрацията на президента Доналд Тръмп за отстраняване на Анкара от програмата за създаване на изтребители Ф-35. Това заяви заместник-министърката на отбраната на САЩ Елън Лорд, допълва НТВ.

"Турция е съюзник, стратегически партньор за нас. Ето защо винаги продължаваме да разговаряме", казва Лорд в отговор на журналистически въпрос дали има отстъпление от решението за отстраняване на Турция от програмата.

Белият дом съобщи на 17 юли, че решението на Турция да купи руски системи за противовъздушна отбрана С-400 прави невъзможно по-нататъшното й участие в програмата за създаване на изтребители пето поколение Ф-35.

В отговор на въпрос дали изключване от програмата за Ф-35 ще се отрази на други покупки на Турция от САЩ, Лорд каза, че САЩ разграничават въпроса за Ф-35 от други дейности, които осъществяват с Турция. "Този въпрос съвсем ясно беше проблем за С-400 и Ф-35", посочи Лорд.

Според Вашингтон купените от Турция руски системи С-400 са несъвместими с отбранителната мрежа на НАТО и ще представляват заплаха за американските изтребители Ф-35.

На въпрос за произвежданите досега от Турция над 900 части в рамките на програмата за изтребителите Ф-35, Лорд заяви, че първоначално тези части ще се произвеждат в САЩ.

Тя посочи обаче, че до март 2020 г. турските фирми ще продължат производството на части за програмата.

Лорд не е отговорила на въпроса кои фирми в САЩ ще произвеждат частите, правени сега от турски фирми.

Попитана колко време ще отнеме официално изключване на Турция от програмата за Ф-35, Лорд е посочила, че това може да отнеме една година от тук нататък, тъй като се работи по преформулиране на меморандума за разбирателство, който е най-всеобхватният документ за партньорството.