Руският президент Владимир Путин смята, че западните страни трябва да осъдят не изборите в Донбас, а случващите се там политически убийства. Той заяви това на пресконференция след края на Източноазиатската среща на върха в Сингапур, предава ТАСС, цитирани от "Фокус".

По мнението на руския държавен глава, изборите в Донбас са били неизбежни, защото това е реакция на живеещите там хора на политическата ситуация в страната. Путин отбеляза също, че в момента е безсмислено да се провеждат срещи в нормандския формат, защото в Украйна е в ход предизборна кампания.

"Въобще, до момента настоящите украински власти не са проявили никакво желание да изпълняват минските споразумения и те не правят нищо за прилагането на тези договорки, не се случва нищо", констатира Путин.

"Даже Законът за специалния статут на Донбас, който бе приет от парламента на Украйна, не е влязъл в сила, а това е ключов елемент за разрешаването на ситуацията". Путин посочи, че всички чакат Русия да изпълни минските споразумения, но не забелязват, че киевските власти не правят нищо.

Освен това руският лидер подчерта, че Москва ще работи с новата власт в Украйна, каквато и да е тя и че няма друго решение на конфликта, освен мирно.

Путин смята, че властта в Украйна не е способна да направи каквото и да е за разрешаване на ситуацията в югоизточната част на страната.

"Според мен - не. Докато такива хора са на власт в Киев, едва ли можем да разчитаме на мирно разрешение на въпросите на тези територии", заяви той.