Говорителят на руския президент Дмитрий Песков потвърди днес, че Владимир Путин е провел среща с Евгений Пригожин и командири на ЧВК "Вагнер" в Кремъл. Според говорителя на Кремъл срещата се е състояла на 29 юни и е продължила почти три часа, като на нея са присъствали 35 души.

"Президентът даде оценка на действията на компанията на фронта по време на спецоперацията, а също така даде своята оценка на събитията от 24 юни. Путин изслуша обясненията на командирите и им предложи допълнителни възможности за заетост и по-нататъшно бойно използване. Самите командири представиха своята версия за случилото се, подчертаха, че са верни привърженици и войници на държавния глава и Върховния главнокомандващ, а също така заявиха, че са готови да продължат да се сражават за Родината. Това е всичко, което можем да кажем за тази среща", заяви Песков, цитиран Интерфакс.

Преди това подобна информация публикува френският в. "Либерасион", като се позова на източници от западните разузнавания.

Според изданието Пригожин е бил извикан в Кремъл на 1 юли. Там той се е срещнал не само с Путин, но и с ръководителя на Росгвардия Виктор Золотов и ръководителя на Службата за външно разузнаване Сергей Наришкин. Вестникът пише, че Пригожин е бил придружаван на срещите от командири на ЧВК, без да дава други подробности.

На 23 юни създателят на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин обяви военен метеж, който продължи около едно денонощие. Бунтът приключи с договореност на Пригожин с руските власти, че ще "замине" за Беларус.

На 6 юли беларуският президент Александър Лукашенко заяви, че Пригожин се намира в Санкт Петербург. След това президентският говорител Дмитрий Песков заяви, че Кремъл няма "нито желание, нито възможност" да следи движението на основателя на ЧВК "Вагнер".