След като вчера "Вашингтон пост" публикува информация за участвалите в срещата, днес се появиха и данни за човека от руска страна - Кирил Дмитриев. Официално се знае, че той е шеф на руския Фонд за преки инвестиции.

Но има и още интересни подробности, съобщи The Bell. Съпругата на Дмитриев е приятелка и заместник в службата на дъщерята на Путин Катерина Тихонова. Фондът, който той оглавява, е с капитал 10 милиарда долара, които са преведени от руския държавен бюджет.

Първоначално е бил дъщерна компания на банка ВЕБ и заедно с нея е в санкционния списък на САЩ от 2015 година. През 2016 година фондът минава под шапката на Росимущество, но това не е довело до сваляне на санкциите срещу него.

През 2015 година Кирил Дмитриев е участвал в Световния икономически форум в Давос, където е бил заедно с Катерина Тихонова и съпругата си Наталия Попова, състудентка от МГУ с дъщерята на Путин. Двете се сприятелили още от студентската скамейка, а когато Тихонова оглавила фонд "Иннопрактика", поканила Попова за свой заместник.

Самият Дмитриев е член на обществения съвет на "Иннопрактика" и в Съвета на директорите на компанията "Сибур", 50% от акциите на която до скоро бяха собственост на бившия мъж на Катерина Тихонова - Кирил Шамалов.

Срещата на Дмитриев с представители на Тръмп не е само една - тази на Сейшелите. Той е имал среща с друг съветник на американския президент - Антъни Скарамучи през януари м.г. в Давос.

За тази среща през лятото на 2017 година съобщи CNN, но на следващия ден за първи път от 19 години свали този текст от сайта си, а тримата автори бяха уволнени.