САЩ искат бързо да разположат нови ракети в Азия, по възможност още в следващите месеци, за да контрират нарастващата военна мощ на Китай в региона, обяви новият шеф на Пентагона Марк Еспър, цитиран от Франс прес и БТА.

"Да, бих искал да го направя", заяви министърът на отбраната на САЩ. Така той отговори на въпрос възможно ли е САЩ да разположат в Азия нови конвенционални оръжия със среден обсег, след като вече не са обвързани от американско-руския Договор за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, от който САЩ се оттеглиха вчера.

"Бихме искали да го направим колкото се може по-скоро", каза Еспър в самолета на връщане от посещение в Сидни, първи етап от едноседмична обиколка в Азия.

"Бих искал да го смятам в месеци, но тези неща имат склонност да отнемат повече време от предвиденото", добави той.

Еспър не уточни къде САЩ възнамеряват да разположат новите ракети. "Не искам да спекулирам, защото това са неща, които винаги се обсъждат със съюзниците", каза той.

Министърът отбеляза, че Китай не бива да се изненадва от американските намерения.

"Не би трябвало да е изненада, защото отдавна го обсъждаме. Бих искал да подчертая, че 80 процента от арсенала им се състои от оръжия от типа, който се забраняваше в договора (между САЩ и Русия, по който Китай не е страна). Така че не би трябвало да е изненадващо, че искаме подобен капацитет", заяви министърът на отбраната на САЩ.

Междувременно президентът Тръмп заяви, че САЩ и Русия могат да постигнат нов договор за за ограничаване на ядрените оръжия, в който да се включи и Китай. "Обсъдил съм това с Путин. Обсъдил съм това и с Китай. Китай бе доста въодушевен от тази идея, както Русия", изтъкна президентът на САЩ.