Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отказа днес да коментира експлозията в Архангелска област, възникнала при изпитание на ракетен двигател миналата седмица, и призова журналистите да се позовават на съобщенията на руските компетентни органи, а не на президента на САЩ Доналд Тръмп, предаде ТАСС.

Кремъл срещу Тръмп

По-рано Тръмп обяви в Туитър, че САЩ са получили много ценна информация от експлозията на ракетен двигател в Русия и че САЩ разполагат с подобни ракети, макар и "по-напреднали технологии". "Експлозията на руската "Скайфол" ("Skyfall" - названието по класификацията на НАТО на крилатата ракета "Буревестник" с неограничен обхват и малогабаритна свърхмощна ядрена установка) накара хората да се тревожат за качеството на въздуха в района на обекта и далеч отвъд пределите му. Лошо!", коментира в социалната мрежа американският президент.

Инцидентът стана на 8 август по време на изпитание на ракетен двигател на морска платформа близо до руския град Северодвинск, в северната Архангелска област и доведе до изтичане на радиация. Два дни по-късно руската държавна агенция Росатом обяви, че петима нейни служители са загинали и трима са били ранени след възникнал пожар и последвал взрив по време на ракетни изпитания на морска платформа. Руската федерална служба за околната среда Росгидромет съобщи, че нивата на радиация в Северодвинск след злополуката са надвишили 16 пъти фоновите стойности за тази територия. Засега няма обяснение от властите защо взривът е довел до повишаване на радиацията, отбелязва Ройтерс. 

"Знаете, че организацията, която провеждаше тестовете, вече направи изявление по този въпрос. Те дадоха информация. Обясниха причините за произшествието, станало по време на тестовете, което, за наше голямо съжаление, то доведе до смъртта, до героичната смърт на нашите колеги. Повече няма какво да добавя към това. Отново ви призовавам да се съсредоточите върху информацията, която нашите организации предоставят", каза на медиите Дмитрий Песков.

Той подчерта, че безопасността на жителите на Архангелската област е гарантирана изцяло.

Междувременно ТАСС и Ройтерс съобщиха, като се позоваха на свой източник, че медиците, оказали помощ на жертвите при инцидента на 8 август са изпратени в Москва за медицински прегледи. Медиците са подписали декларации да не разгласяват информация, свързана със случая. От друга страна руските власти препоръчаха на жителите на село Ньонокса в Архангелска област да напуснат утре района, докато се извършва работа на близкия военен полигон, където имаше взрив. Представител на администрацията в град Северодвинск не уточни дали евакуацията е свързана с взрива.

Колко уникална са руските ракети

"През последната година имаше няколко изявления на американски служители, включително военни, според които в САЩ се провеждат подобни изследователски програми (за създаване на ракетно оръжие). Разбира се, би било странно, ако страната, световна сила, която харчи повече пари за отбрана, отколкото всички други страни по света, не е участвала в подобни проекти", каза Песков.

Говорителят добави, че Владимир Путин многократно е казвал, че "руските разработки в тази област значително изпреварват, постигнатото от другите страни и са просто уникални".

За употребата на сила по време на протестите

"Смятаме (...) за абсолютно недопустима прекомерната употреба на сила от страна на органите на властта и считаме за абсолютно оправдани твърдите действия на правоохранителните органи за пресичане на обществените безредици", каза Песков.

Той също така отбеляза, че е необходимо ясно да се прави разлика между законосъобразни действия по установения ред, и действия, които попадат в определението "опити за организиране или включване на хора в обществени вълнения". "Това са напълно различни явления. Знаете, че и това се е случило. Имам предвид както координираните действия, така и опитите за организиране на безредици", коментира говорителят на Кремъл.

Той отбеляза, че демонстрациите в Русия не са знак за политическа криза. "Протести има в много страни по света и те са свързани с конкретни въпроси. В европейските столици, в целия свят протичат протестни акции", аргументира се Песков.

Правоприлагащите органи, добави той, изпълняват задълженията си и правят всичко необходимо, за да потушат подобни нелегитимни опити, както и да осигурят безопасността по време на законни, разрешени действия. И ако несъгласуваните митинги преминат в безредици, това може да бъде квалифицирано като "организирани размирици".

"Ние взимаме предвид и обръщаме внимание на всички материали, които се появяват, където напълно очевидно са установени случаи, по които, впрочем, се води вътрешно служебно разследване, вътрешна проверка", каза прессекретарят на Путин. Той подчерта, че правоохранителните органи сами са докладвали за такива случаи.

"Взимаме предвид също онези материали, които показват неподчинение и нещо повече - агресия към сътрудниците на правоохранителните органи, което също е недопустимо", допълни Песков.

Той подчерта, че президентската администрация "не може и не трябва да издава никакви присъди в това отношение" и само съдът след разследването има право да вземе решение.

Стотици демонстранти, между които и най-видният опонент на Кремъл, Алексей Навални, бяха арестувани, нерядко с използване на насилие, по време на последната вълна от протести, някои от които не бяха разрешени, отбеляза Франс прес. Последният и най-голям протест, проведен в събота в Москва с искане за свободни местни избори в руската столица другия месец, събра близо 60 000 участници.

За диалога с Киев

"Общуването между двамата президенти (на Русия и Украйна) е факт, който може да бъде оценен само положително", каза Песков. Той добави, че Владимир Путин се застъпи за решаване на належащите проблеми с дислог, особено в такива пренебрегвани досега области като руско-украинските отношения.

"Путин е много прагматичен събеседник. За него основното не е самият разговор, а реализирането на онези разбирания и споразумения, постигнати по-рано и по време на всеки разговор", отбеляза говорителят на президента.

За срещата на Путин с Макрон

За 19 август се подготвя еднодневно работно посещение на руския президент Владимир Путин във Франция. "Темите са очевидни - това е двустранното руско-френско сътрудничество, което има много богато икономическо съдържание. Това са международни проблеми, това е, разбира се, Украйна. Двамата ще обсъдят перспективите за продължаване на работата в нормандския формат, заключи Песков.