Руският президент Владимир Путин заяви днес, че Русия засега не планира да се изтегли от Сирия, и допълни, че руските военни ще останат там толкова дълго, колкото е в интерес на страната му.

"Все още не планираме изтегляне на тези военни сили", каза Путин в телевизионното предаване "Пряка линия", в което отговаря на живо на въпроси на граждани.

Сирийската операция представлява уникален боен опит за руските въоръжени сили, отбеляза президентът, цитиран от ТАСС и БТА. Той подчерта, че използването на нашите въоръжени сили в бойни условия е уникален опит и уникално средство за усъвършенстване, и никакви учения не могат да се сравнят с него.

Путин изтъкна, че руските военни изпълняват важна и благородна мисия в защита и на руските интереси, тъй като на територията на Сирия има хиляди екстремисти, включително от Русия и Централна Азия. По-добре да ги унищожаваме там, отколкото да идват тук с оръжие в ръка. Освен това бойната ни работа спомогна за стабилизиране на обстановката в Сирия, каза руският държавен глава.

Путин отбеляза, че сега сирийската армия и правителство контролират територия, на която живеят над 90 процента от населението на страната.

В Сирия не се налагат никакви големи операции с участието на руските въоръжени сили и при необходимост Русия може бързо да напусне страната, посочи той.

Мащабните бойни действия, особено с участието на руските въоръжени сили, приключиха. От тях дори няма никаква нужда. На дневен ред е урегулирането с мирни средства, върху което ние също работим, изтъкна Путин.

Руският президент каза, че страната му не разглежда Сирия като полигон за изпитания на свое оръжие, но все пак използва там руски оръжия, което е довело до усъвършенстване на съвременните ударни, в това число ракетни системи.

Путин съобщи, че Русия скоро ще огласи ултрамодерни нови оръжия, които са в етап на разработка. Ракетният комплекс "Кинжал" и лазерният боен комплекс вече са въведени на въоръжение в руските войски, системата "Авангард" ще влезе на въоръжение през 2019 г., а ракетата "Сармат" - през 2020 г., уточни той.

Путин увери, че не се чувства самотен на политическия Олимп

На въпрос дали подготвя свой приемник на президентския пост, Путин заяви, че винаги мисли за това, но "приемник в класическия смисъл на думата няма" и че той ще бъде определен от руските избиратели.

Руският президент разказа, че с много от световните лидери като германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Еманюел Макрон и японския премиер Шиндзо Абе има неформални и лични отношения, така че се обръща към тях по име и разговаря на "ти". Путин увери, че не се чувства самотен на политическия Олимп, тъй като работи в екип от професионалисти и съмишленици.

Хората задаваха на руския президент и въпроси от по-личен характер. Той сподели, че няма достатъчно време да общува с внуците си, а запитан какъв би бил главният съвет към тях, държавният глава отвърна: "Не лъжете!"

Запитан какво трябва да жертва човек, за да бъде президент, Путин призна, че професията му изисква да жертва личния си живот. Огромна компенсация обаче е да съзнаваш, че вършиш много важна и необходима, уникална работа за повишаване на благосъстоянието на милиони хора и в полза на най-главното в живота на всеки човек - Родината, подчерта той.

Путин отбеляза, че грешките в политиката струват твърде скъпо, и сподели също, че често се надсмива над себе си.