Бившият двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия не са били отровени с бойно отровно вещество, каза президентът на Русия Владимир Путин, докато отговаря в пряк ефир на въпроси на избиратели.

Путин посочи, че ако срещу Скрипал е било използвано бойно отровно вещество, те щяха да загинат на място. Слава Богу, това не се случи, подчерта Путин. Той отбеляза, че е трудно да се коментира, докато Русия няма достъп до разследването и достъп до самата Юлия Скрипал.

Броят на въпросите към президента е достигнал 2 милиона, предаде ТАСС. За Владимир Путин това е първата "пряка линия" от новия му шестгодишен мандат на висшия пост и 16-ата от 2001 г. насам. До момента той е участвал в предаването 11 пъти като президент и 4 пъти като премиер.

Тази година форматът е изменен, тъй като за първи път от десетилетие няма да има зрители на живо в залата. Очаква се да отговори на десетки въпроси в продължение на около четири часа. Най-дългото предаване през годините е 4 часа и 47 минути.

В т.нар. Пряка линия днес руският президент отбеляза, че твърденията за намеса на Русия в изборите в САЩ през 2016 г. са нелепи и че той може да ги окачестви единствено като шега, предадоха осведомителните агенции.

Владимир Путин призова правителството в Киев да спазва Минските споразумение и да не засилва напрежението преди предстоящите избори в Украйна. Той изрази съмнение, че сегашните украински власти са в състояние да решат проблема с проруските сепаратисти, отцепили територии в Източна Украйна. Същевременно президентът на Русия декларира, че Москва прави всичко по силите си да реши украинската криза в рамките на Минските споразумения.

Путин изрази надежда, че по време на световното първенство по футбол в Русия няма да има военни провокации от украинска страна, но предупреди, че ако ги има, това ще доведе до "тежки последствия за украинската държавност като цяло".

По време на "пряката линия" шефът на Кремъл отбеляза, че космическите технологии се развиват и комерсиализират много бързо, поради което Русия трябва да направи "много крачки напред", вкл. в качеството на сателитите и апаратурата, за да задържи своето водещо място и компетентност в тази дейност. Той съобщи, че през следващите няколко години Русия планира да изведе в орбита 600 комуникационни и изследователски спътника в рамките на програмата "Сфера".

В ефира на няколко телевизии, радиостанции и в интернет портали президентът на Руската федерация декларира още, че няма планове за закриване на социални медии или ограничаване на достъпа до интернет в страната. Същевременно подчерта, че е нужно да се постигне "цивилизовано решение" за гаранциите, че интернет е безопасна среда. Относно блокирания от руските власти достъп до социалната мрежа за криптирани съобщения "Телеграм" Путин каза, че джихадисти използват тази медия, за да организират нападения на руска територия.