Руският президент Владимир Путин се надява днешната визита на българския премиер Бойко Борисов да допринесе за развитието на икономическите, политическите, културните и духовните връзки. Това каза той в началото на разговора си с Бойко Борисов.

Вижте снимки >>>

Владимир Путин се радва, че след толкова дълга пауза българският премиер е приел поканата да дойде в Москва. Той припомни, че наскоро е имал среща и с българския президент Румен Радев.

Руският президент изтъкна, че наскоро са били и честванията по случай 140-годишнината от Руско-турската Освободителна война и Деня на славянската писменост и култура, което свързва тясно двата народа.

Българският премиер благодари за възможността след толкова години да посети Кремъл и посочи, че това е трета среща между него и Владимир Путин, припомняйки срещите с него в Гданск и София.

Бойко Борисов изтъкна, че през тези години са били обменяни мисли. По думите му сега по някои от темите може да се постигне напредък и да бъде обсъдено положението в света и Западните Балкани.

Премиерът добави, че Русия винаги е имала голямо влияние сред хората и в религиозно отношение. Затова, според него, е добре руската страна да бъде запозната с всичко, което се прави по развитието на инфраструктурата, строителството на магистрали и газова инфраструктура.

Борисов допълни, че България работи добре с руските служби в сферата на сигурността и борбата с тероризма. Той каза, че ще бъде добре да се засилят отношенията в сферата на туризма и селското стопанство. Тези въпроси ще бъдат обсъдени на срещата с Владимир Путин.

Накрая на откритата част за журналисти българският премиер пожела успех на Русия в провеждането на Световното първенство по футбол.

Снимка: Фейсбук

Снимка: Фейсбук

Снимка: Фейсбук

Снимка: Фейсбук

 По-късно руският президент Путин ще даде официален обяд в чест на българския министър-председател Бойко Борисов.

На него ще присъстват заместник министър-председателят Томислав Дончев, министърът на финансите Владислав Горанов, министърът на културата Боил Банов, министърът на енергетиката Теменужка Петкова и министърът на туризма Николина Ангелкова. От руска страна ще бъдат първият вицепремиер и министър на финансите, зам.-министърът на външните работи, министрите на промишлеността и търговията, на енергетиката, на културата, както и ръководителят на Федералната агенция по туризъм, председателят на Управителния съвет на "Газпром" и президентът на "Лукойл".