Руският президент Владимир Путин предложи през тази година да бъде свикана среща на върха на Великобритания, Китай, Русия, САЩ и Франция, на която да бъдат обсъдени конфликтът в Либия и други глобални проблеми, предадоха световните агенции.

Путин, който е на посещение в Израел, каза днес, че Москва е готова за "сериозни разговори" с държавите постоянни членки на Съвета за сигурност към ООН. По думите му има толкова много теми за дискутиране, че срещата може да се състои на всяко място по света.

"Пред нас стоят много задачи. Съвсем наскоро обсъдихме една от тях в Берлин. Това беше Либия. Но ние трябва да се върнем към този проблем в Съвета за сигурност и да приемем съответната резолюция", каза президентът на Русия. Той добави, че е споделил предложението си с "няколко колеги" и като цяло е имало "положителна реакция" за свикването на среща на лидерите на петте водещи членки на Съвета за сигурност към ООН.

По думите на Владимир Путин провеждането на такава среща на върха именно през 2020 г. ще бъде "важно и символично", защото през годината ще бъде отбелязана 75-годишнината от края на Втората световна война и от основаването на ООН.

В изявление по-късно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков не уточни кога Русия ще отправи предложенията към останалите четирима постоянни членове на Съвета за сигурност за насрочване на среща на върха. В отговор на въпрос на ТАСС Песков каза само, че предложенията "ще бъдат изпратени", но не каза кога.

Какво каза Путин за Холокоста

Холокостът е "една от най-ужасните глави в човешката история", заяви Владимир Путин в реч в Ерусалим пред Световния форум в памет на жертвите на Холокоста.

"Ние помним всички жертви на нацизма, включително шестте милиона евреи, загинали в лагери", каза той. По думите му Червената армия, освободила повечето от нацистките концлагери, е сложила "край на тези престъпления".

Путин отбеляза, че 40 на сто от загиналите в Холокоста евреи са съветски граждани. Според историци обаче съветските граждани сред избитите от нацистите 6 милиона евреи са един милион. Спорното твърдение на руския президент вероятно включва онези 1,5 милиона еврейски жертви от територии в Източна Европа, окупирани от СССР съгласно предвоенните му договори с Третия райх, поясни АП.