Президентът на Руската федерация Владимир Путин подписа закон, според който Русия оттегля ратификацията на Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити (ДВЗЯО). Документът е публикуван на официалния портал за правна информация, предаде ТАСС.

Споразумението бе подписано от Русия в Ню Йорк на 24 септември 1996 г. и ратифицирано от нея на 27 май 2000 г. Документът трябваше да се превърне в основен международен правен инструмент за прекратяване на всякакъв вид ядрени опити. Досега обаче споразумението не е влязло в сила, тъй като не е ратифицирано от 8 държави, сред които е и САЩ, от общо 44 страни, които имат ядрено оръжие или потенциални възможности за създаването му.

В придружаващите материали към приетия закон се отбелязва, че той е разработен с цел възстановяване на паритета на задълженията в областта на контрола върху ядрените оръжия. В същото време се уточнява, че документът създава правна основа за оттеглянето от Русия на ратификацията, но не предполага излизане на страната от ОДКС (Военният съюз на Организацията на договора за колективна сигурност в рамките на ОНД - бел.ред.).

Законът влиза в сила от деня на официалното му публикуване.

Прессекретарят на държавния глава на Русия Дмитрий Песков по-рано отбеляза, че оттеглянето на ратификацията на договора изравнява ситуацията в областта на ядрените опити за Москва и Вашингтон, които не са ратифицирали този документ. Той също така подчерта, че оттеглянето на ратификациите на ОДКС не означава, че Русия планира да проведе ядрени опити.

Миналия месец руският парламент дератифицира Договора за всеобхватна забрана на ядрените опити (ДВЗЯО). Москва също така извърши "последния тест" на нова ракета, която, според Путин, има потенциално неограничен обсег; разположи тактически ядрени оръжия в съседна Беларус. Спря участието на страната и в договора New START - последното голямо споразумение за контрол на въоръженията, което все още е в сила.

Според експерт, говорил пред британският вестник The Financial Times, Русия е разбрала, че няма да спечели приятели, като набляга на ядрените си оръжия. По този начин дератификацията на ДВЗЯО "бе един вид компромис между тези, които искат здрава тояга, и тези, които разбират, че това ще бъде контрапродуктивно".

Експертите казват, че подобни оръжейни тестове "позволяват на Путин да каже: имаме отговора... така че това го прави щастлив".

Путин подписа днес и закон, с който отменя задължението на Русия да информира генералния секретар на Съвета на Европа за въвеждането или прекратяването на военно и извънредно положение в страната, съобщи още ТАСС.

Преди това съответното задължение беше залегнало в законите за военни и извънредни ситуации. В същото време в тях беше установена и норма, която предписва да се информира генералният секретар на ООН за въвеждането на определени разпоредби в страната. Действието му, съгласно приетия закон, остава в сила.

Необходимостта от приемането на закона е продиктувана от прекратяването на членството на Русия в Съвета на Европа, пише в придружаващите документи на новия закон, който влиза в сила от деня на официалното му публикуване.