Руският президент Владимир Путин подписа днес закон за удължаване до 5 февруари 2026 г. на споразумението Нов СТАРТ за контрол върху ядрените оръжия, което е последният голям договор от този вид между Русия и САЩ, предадоха световните агенции, като се позоваха на Кремъл.

"С федералния закон се ратифицира споразумението за продължаване на договора между Русия и САЩ от 8 април 2010 г. за мерки за по-нататъшно съкращаване и ограничаване на стратегическите нападателни оръжия, сключено на 26 януари 2021 г. между Русия и САЩ под формата на размяна на ноти", се казва в документа.

Москва заяви по-рано, че удължаването ще влезе в сила, когато двете страни си разменят дипломатически ноти, след като всяка от тях приключи своите вътрешни процедури.

Двете камари на руския парламент гласуваха в сряда за ратифициране на удължаването.

Единственият останал в сила договор между САЩ и Русия за ограничаване на ядрените оръжия изтичаше на 5 февруари. Американският президент Джо Байдън предложи той да бъде продължен с пет години и Кремъл бързо се съгласи.

Договорът е крайъгълен камък на глобалния контрол върху въоръженията и ограничава броя на стратегическите ядрени бойни глави, ракети и бомбардировачи, които Русия и САЩ могат да разгръщат, отбелязва Ройтерс.

Продължаването на действието на Нов Старт не изисква одобрението на Конгреса на САЩ.

Договорът бе подписан през 2010 г. от тогавашните президенти на САЩ и Русия, Барак Обама и Дмитрий Медведев. Той предвижда всяка от двете страни да има не повече от 1550 разгърнати ядрени бойни глави и 700 разгърнати ракети и стратегически бомбардировачи, припомня АП.

Русия отдавна се обявява за продължаване на действието на Нов СТАРТ без каквито и да било промени. Администрацията на предишния американски президент Доналд Тръмп обаче се съгласи да започне преговори по въпроса едва миналата година и постави редица условия, които блокираха преговорите.

По време на кампанията за президентските избори в САЩ през ноември Байдън даде да се разбере, че предпочита да бъде удължен договорът, който бе договорен по времето, когато той бе вицепрезидент на Обама.

Преговорите за продължаване на Нов СТАРТ бяха затруднени и от напрежението, влошило американско-руските отношения като цяло.