Руският президент Владимир Путин предложи да се удължи с една година договорът Нов СТАРТ със САЩ за съкращаване на стратегическите нападателни оръжия, три дни след като САЩ поискаха удължаване на този договор, който изтича на 4 февруари 2021 година, предадоха Франс прес и Ройтерс.

"Предлагам да се продължи действието на сегашния договор без никакви условия с още поне една година, за да има възможност да се водят съществени преговори по всички параметри", каза Путин на заседание на своя Съвет за сигурност.

Той отбеляза, че договорът досега е работил ефикасно и би било жалко да спре действието му.

Подписаният през 2010 г. договор Нов СТАРТ ограничава броя на стратегическите ядрени бойни глави, ракети и бомбардировачи, които Русия и САЩ могат да разгърнат. Ако не бъде удължен, може да се стигне до нова надпревара във въоръжаването и напрежение между Москва и Вашингтон, отбелязва Ройтерс.

В сряда Русия отрече твърдения на САЩ, че двете страни са постигнали принципно споразумение за удължаване срока на договора.

Руският външен министър Сергей Лавров заяви на заседанието на руския Съвет за сигурност, че ще съобщи руската позиция на САЩ в най-скоро време, след като Путин му възложи да формулира позицията на Москва и да получи отговор от Вашингтон, предаде ТАСС, цитирана от БТА.