Вчерашното изявление на руското външно министерство учуди експертите по контрола над въоръженията и в Русия, и в САЩ, пише "Комерсант". Москва изненадващо заяви, че е готова да удължи с една година действието на договора за стратегическите нападателни въоръжения Нов СТАРТ и няма нищо против наред с Вашингтон да поеме политически ангажимент двете страни "да замразят" за същия период броя на ядрените си бойни заряди, предаде БТА.

По-рано руски официални лица наричаха "неприемливо" искането за замразяване на целия ядрен арсенал, припомня вестникът. Според него с изразената готовност да продължи Нов СТАРТ с една година вместо с пет, както допуска самият договор, Москва прави "отстъпка на администрацията на Доналд Тръмп".

Източници на "Комерсант" изтъкват, че това решение на Кремъл не означава радикално преразглеждане, а само корекция на руската позиция. Русия все още настоява за двустранни преговори без исканото от американците участие на Китай и не е склонна да втвърди и разшири мерките за проверка (включително външния контрол върху производството на ядрени оръжия), както настояват САЩ.

Помолени за коментар руски експерти се съмняват Русия да спечели от своето предложение, което според тях крие "много подводни камъни". А американски експерти смятат, че САЩ едва ли ще го приемат, посочва изданието.

Каквито и да са мотивите на Москва, Вашингтон със сигурност ще види в инициативата й "успех на американската дипломатическа кампания, което ще предизвика по-нататъшни искания и нов натиск". САЩ ще настояват, че няма как да се замразят арсеналите без строги проверки и без да се обяви броят на руските ядрени заряди, включително тактическите - едно вече "трийсетгодишно табу за Москва". Дори Тръмп да склони на споразумение без проверки, Москва ще бъде обвинена в нарушение още на другия ден без възможност да се оправдае, обяснява руският политолог Андрей Баклицки.

Темата за проверки ще се повдигне в най-скоро време, докато въпроси, тревожещи Русия - като противоракетната отбрана и космоса, може да останат извън скоби, добавя московският експерт по сигурността Дмитрий Стефанович.

Ако администрацията на САЩ приеме идеята за "непроверяемо замразяване", това ще е "политически важна, но малко странна победа" за Тръмп. Защото основната му претенция към Нов СТАРТ бе именно липсата на сигурност у САЩ, че Русия добросъвестно спазва договора, казва американският ядрен експерт Ханс Кристънсън. Той обаче не изключва Белият дом да приеме "подаръка" от Кремъл, тъй като днес Доналд Тръмп има нужда от всякакви външнополитически победи, добавя "Комерсант".

В навечерието на предстоящите президентски избори в САЩ за Тръмп се стреми "да покаже на политическите си опоненти, че е постигнал поредната победа и е получил по-добри условия от тези, които подписа (предишният президент Барак) Обама. Да покаже, че това е договор на Тръмп", казва пред "Ведомости" московският наблюдател Андрей Кортунов.

Но ако изборите бъдат спечелени от демократа Джо Байдън, за Русия ще е по-лесно да се споразумее с Вашингтон за продължаване на договора, заявява пред радио "Ехото на Москва" руският експерт по сигурността Алексей Арбатов.

По-рано този месец руският президент Владимир Путин разкритикува "рязката антируска риторика" на Байдън, но каза и друго - че му вдъхват надежда коментарите на демократа за нов договор по въоръженията или за продължаване на Нов СТАРТ, посочва "Финансовая газета".

Държавният департамент заяви вчера, че САЩ са готови за незабавна среща с Русия, за да бъде финализирано споразумението за контрол върху ядрените оръжия, напомня печатът. Перспективите за продължаване на Нов СТАРТ съществено нараснаха, но неяснотите не са премахнати - страните може да не се разберат как да определят ядрените си бойни глави и "да се разминат дори в последния момент", коментира Чжао Тун от Центъра за глобална политика "Карнеги-Цинхуа", цитиран в "Московский комсомолец".

Русия не е получила официален отговор на предложението си от САЩ и няма да го получи. Така смята руският политик и бивш сенатор Франц Клинцевич, пише онлайн изданието "Народние новости". "Те ще се мъчат да провалят подписването на договора (. . .) Ще трупат все повече ядрени оръжия, отлично схващайки, че ще бъдем принудени да реагираме, а с оглед санкциите това ще е бреме за нашата икономика. Те разчитат, че Руската федерация няма да издържи, социалното напрежение рязко ще нарасне и страната ще се разпадне", твърди Клинцевич.

Инициативата на Москва едва ли ще сложи край на студената война, тъй като между водещите световни сили - между САЩ и Русия или между САЩ и Китай, винаги ще има конкуренция, коментира военният наблюдател на ТАСС Виктор Литовкин, цитиран в "Известия". Шефът на Пентагона Марк Еспър разкри плановете на Вашингтон да разположи нови ракети със среден и малък обсег в Европа и Азия, при все че преди това САЩ и НАТО твърдяха, че в Европа няма да има такива ракети, припомня той. "После генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг каза, че ракетите, разполагани в Европа, ще бъдат без ядрени бойни глави. Американците и шефът на НАТО изглежда ще кажат, че щом Русия не приема разоръжаване, изгодно за НАТО и САЩ, ние пък ще разположим ракети и с ядрени бойни глави. Тоест американците и НАТО са мошеници, които искат чрез преговори, чрез информационна кампания да получат военно предимство пред Русия, а после и пред Китай", заявява аналитикът. Междувременно, "за да имат информационно предимство, САЩ продължават да лъжат за руските ракети", посочва той.

Специалният представител на американския президент по контрола над въоръженията Маршал Билингсли заяви в Туитър, че е споделил със съюзниците на САЩ в НАТО "допълнителна информация за хилядите ракети със среден обсег, носещи ядрено оръжие, разположени от двете страни" - Русия и Китай, информира руската агенция РЕГНУМ.