САЩ и Русия желаят да спасят единствения голям двустранен договор за контрол върху ядрените оръжия, но все още имат големи разногласия. Това заявиха днес високопоставени представители на двете страни след края на преговорите им във Виена, предаде ДПА.

"Трябва да бъде свършено огромно количество работа, за да постигнем напредък", каза на пресконференция след двудневните дискусии американският пратеник по контрола върху въоръженията Маршал Билингслий. Той съобщи, че екипът му предлага удължаване на срока на "Нов СТАРТ" след крайната дата 5 февруари, ако Русия се съгласи на рамка, която да обхваща и контрол върху оръжията с по-малък обхват, и на подобряване на процедурата за взаимни проверки на арсенала.

"Остава да видим дали в Москва има политическа воля да сключим това споразумение", заключи Билингслий.

Събеседникът му Сергей Рябков, заместник-министър на външните работи на Русия, заявява, че неговата страна "не поставя никакви предварителни условия" за удължаването на "Нов СТАРТ". Но САЩ "имат някакви допълнителни идеи за това какво трябва да се направи", гласят думите на Рябков, разпространени в "Туитър" от Михаил Улянов, представител на Русия в международните организации във Виена. Рябков отбелязва, че Вашингтон иска и Пекин да се включи в тристранен пакт за контрол на китайския малък, но увеличаващ се ядрен арсенал, докато Москва смята, че Великобритания и Франция също трябва да бъдат включени в процеса.

САЩ и Русия имат по повече от 6000 ядрени бойни глави, докато Франция и Китай имат по 300, следвани от Великобритания с 200, сочат данни на базирания в Стокхолм Институт за международни изследвания на мира, който следи за ядрените арсенали по света.