Руският президент Владимир Путин иронизира русофобията в Европа и разкритикува балтийските републики заради тяхното отношение към руските малцинства при откриването в събота на мемориал за Втората световна война в Ленинградска област, предаде Ройтерс, на която се позова БТА.

Ройтерс отбелязва, че откакто изпрати руските войски в Украйна преди близо две години, Путин прави сравнения с борбата срещу нацистите в опит да сплоти народа на Русия.

"Режимът в Киев превъзнася съучастниците на Хитлер, хората от Ес Ес ... В редица европейски страни русофобията се насърчава като държавна политика", каза Путин на церемонията по повод 80-годишнината от края на нацистката обсада на Ленинград (сега Санкт Петербург).

Руският президент разкритикува балтийските републики за нарушения на правата на човека от тяхна страна.

Естония, Латвия и Литва, управлявани от Москва по време на Студената война, но сега членки на ЕС и НАТО, са сред най-големите критици на руската инвазия в Украйна, отбелязва Ройтерс.

"В балтийските държави десетки хиляди жители са обявени за хора втора ръка, лишени от най-основните си права и подложени на преследване", заяви Путин. Той се аргументира с мерки, предприети от тези страни срещу руските им малцинства.

Москва неведнъж е обвинявала балтийските републики в ксенофобия и третиране на руските малцинства в тях като "втора ръка", посочва Ройтерс.

"Никога няма да предадем паметта и подвига на нашите бащи, деди и прадеди. Никога няма да забравим тяхната жертва за великата победа. Всеки от нас има близки, сражавали се на фронта или работили в тила. Тяхната самоотверженост и сплотеност, искрената им любов към родината създадоха запас от духовна, нравствена сила за много бъдещи поколения. И всички те продължават да живеят в сърцата ни", каза руският президент, цитиран от ТАСС и БТА.

Путин припомни за участниците в героичната защита на Брестката крепост, отбраната на Москва и "мъжествените, непреклонни жители на обсадения град на Нева".

Русия, която влезе в борбата срещу последователите на Адолф Хитлер и Степан Бандера, които помагаха на нацистите, няма да спре по средата на пътя, заяви пред журналисти ръководителят на руската служба за външно разузнаване Сергей Наришкин след церемонията по откриването на мемориала.

На нашия народ няма нужда да се напомня какво е нацизъм. Нацизмът е мъка, страдание и смърт. Нацизмът е абсолютно зло. И от такива позиции нашата страна оцени заплахата, надвиснала над мирните жители на Донбас и други райони от неонацисткия киевски режим, каза Наришкин. Той добави, че "мемориалният комплекс, открит в събота, ни убеждава за пореден път, че нашата кауза е справедлива".