Русия укрепва връзките със съседен Китай през последните години на фона на влошените отношения със Запада главно заради украинската криза.

Руският президент каза днес на срещата с китайския си колега Си Цзинпин, че двустранната търговия расте с 30 процента годишно, предаде ДПА.

Търговията между Китай и Русия е достигнала 87 милиарда долара миналата година и се очаква да достигне 100 милиарда долара тази година, каза Путин пред Си Цзинпин на икономическия форум.

По време на форума Руската Внешекономбанк (ВЕБ) и Банката за развитие на Китай сключиха кредитно споразумение за предоставяне на кредит от 12 млрд. юана (1,75 млрд. долара) на руската държавна корпорация, предаде ТАСС.

Споразумението бе подписано от ръководителя на ВЕБ Игор Шувалов и на китайската институция Ху Хуайбан в присъствието на президентите на Русия и Китай Владимир Путин и Си Цзинпин.

Русия има доверени отношения с Китай в областта на политиката, сигурността и отбраната, каза Путин при срещата си със Си Цзинпин.

Си Цзинпин обеща да положи максимални усилия за укрепването на дружбата и сътрудничеството между Китай и Русия и сподели, че до края на годината ще се срещне многократно с Владимир Путин. Китайският лидер добави, че двете страни имат сходни или съвпадащи позиции по международните въпроси, общи интереси и здрава основа за взаимодействие. В отговор руският президент заяви: "Отношенията ни са основани на доверие в сферата на политиката, сигурността и отбраната".

Си Цзинпин пък определи Путин като свой "драг приятел" и потвърди развитието на близките връзки между двете страни.

Двамата лидери се срещат на фона на започналото най-голямото руско военно учение от Студената война. Едноседмичното учение в Източна Русия включва сили от Китай и Монголия.

В маневрите участват близо 300 000 души. Китайски войници са представени всички видове войски, отбелязва Франс прес.

НАТО определи маневрите като репетиция за голям конфликт. "Това е в съзвучие с тенденцията, която наблюдаваме от известно време, на по-самоуверена Русия, която увеличава бюджета за отбрана и военното си присъствие", заяви Дилън Уайт, говорител на Алианса, цитиран от АФП.

Огромните маневри с участието на китайската и монголската армии са наречени "Восток-2018" ("Изток-2018") и ще продължат до 17 септември в Източен Сибир и в руския Далечен Изток. Днешният ден ще бъде посветен на разполагането на войските. Утре ще извършат учения за противовъздушна отбрана, а основното събитие ще е в четвъртък, съобщава руското министерство на отбраната, без да съобщи повече подробности.

Очаква се руският президент, който е във Владивосток заради икономическия форум, да посети маневрите, протичащи в контекста на постоянно напрежение със западните страни, украинската криза, конфликта в Сирия и постоянни обвинения за намеса в политиката на Запада. Според руската армия тази демонстрация на сила е подобна на маневрите "Запад-81", в които преди близо 40 години участваха между 100 000 и 150 000 войници от Варшавския договор в Източна Европа. Това бяха най-големите военни маневри, организирани през съветската епоха, припомня АФП.