Украинската столица Киев и редица други градове в 23 области на страната са подложени на масирани ракетни удари от рано тази сутрин. Властите съобщават за жертви и ранени, като призоваха жителите на Киев да се укрият незабавно в метростанциите. 

Вижте снимки от разрушенията

Това са първите удари срещу Киев от месеци насам, като дори и по време на активната руска офанзива в първия месец на войната рядко беше удрян центъра на града. Вчера руският президент Владимир Путин обвини Украйна в терористичен акт заради експлозията, разрушила част от Кримския мост, а заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев обяви, че "терористите ще бъдат наказани".

Видеа в социалните мрежи показват гъст черен дим, който се издига от редица сгради в украинската столица.

Съветникът на министъра на вътрешните работи Антон Геращенко съобщи в канала си в Телеграм, че една от ракетите е поразила детска площадка в Киев.

Министърът на културата Александър Ткаченко обяви, че при ракетните удари са нанесени щети на два музея и сградата на киевската филхармония.

Кметът Виталий Кличко допълни, че е имало няколко експлозии в централните Шевченковски и Соломянски райони. По думите му, след новите взривове са поразени няколко критични инфраструктурни обекти в украинската столица. Центърът на Киев е блокиран от силите на реда, а спасителни екипи вече работят на място.

Момиче от Киев публикува видео в Телеграм, на което се вижда как избухва взрив в непосредствена близост.

Говорителката на киевското управление на Държавната служба за извънредни ситуации Светлана Водолага съобщи, че до момента има данни за между 5 и 8 загинали, както и са поне 20 ранени.

Заради експлозиите електроснабдяването в Лвов и Тернопол е изключено. Ръководителят на областната администрация на Лвовска област Максим Козицкий призова жителите да се укрият и да не излизат навън. Поразени са обекти от енергийната инфраструктура и са спрени ТЕЦ-овете. За възстановяване на водоснабдяването в града са пуснати резервни генератори в няколко помпени станции.

Четирима души са загинали, а двама са ранени при бомбардировка на град Славянск, съобщи шефът на местната администрация Вадим Лях. Една от ракетите е ударила къща, в която са загинали три души от едно семейство, а 12-годишно момче е тежко ранено. 

Взривове са избухнали и в градовете Днепър, Кременчук, Харков, Николаев, Хмелницки, Житомир и Запорожие. В градовете Купянск и Волчанск в Харковска област е загинал един човек, след като ракета е поразила производствен обект и е избухнал пожар. 

Губернаторът на Житомирска област Виталий Бунечко написа в Телеграм, че е повредена важна инфраструктура. 

Жители на Харков съобщават за поне четири взрива, спрени са водоснабдяването и електричеството в града.

Ръководителят на областната администация в Днепропетровска област също съобщи за жертви и ранени при ракетни удари. 

Минути преди 10 часа Военновъздушните сили на Украйна съобщиха, че от Каспийския регион са изстреляни най-малко 50 ракети. 

Губернаторът на Николаевска област Виталий Ким пък обяви, че 8 ирански дрона камикадзе са излетели от Беларус.

Заради масираните удари контактната мрежа на железниците в Западна Украйна е повредена, заради което са възможни проблеми с движението на влаковете.