Испанският евродепутат Карлес Пучдемон, каталунски сепаратист, осъди днес "явен случай на политическо преследване", след като Европейският парламент му свали днес имунитета, предаде Франс прес.

Докладчикът, който предложи свалянето на имунитета, е българският евродепутат Ангел Джамбаски.

"Това е един тъжен ден за Европейския парламент. Загубихме имунитета си, но ЕП, както и европейската демокрация, изгубиха повече от това", каза бившият каталунски регионален премиер на пресконференция.

Пучдемон заяви, че решението на конфликта в Каталуния няма да бъде намерено, "като ни предадат на испанските съдилища".

Решението на ЕП показва, че "проблемите на Каталуния се решават в Испания, не в Европа", изрази задоволство по-рано испанското правителство.

Освен на Карлес Пучдемон ЕП свали имунитета на двама от бившите му министри - Тони Комин и Карла Понсати. Така въпросът за екстрадицията в Испания на Пучдемон и Комин трябва да бъде решен от белгийското правосъдие, а на Понсати - от шотландското.

Пучдемон и Комин пребивават в Белгия от 2017 г. Понсати се намира в Шотландия.

На тримата каталунски евродепутати в Испания са им повдигнати обвинения в противодържавна дейност, а Пучдемон и Комин - и в злоупотреба с държавни средства.

Междувременно Джамбазки заяви, че ще съди Пучдемон, който в интервю за българска медия го нарече "фашист":

"Тези квалификации колегата ще му се наложи да ги докаже в гражданска съдебна инстанция, ще го призоват да защити своите твърдения, защото по време на цялата тази процедура аз се срещнах с изключително нечистоплътна и непочтена кампания от страна на тази политическа сила".