Европейският парламент прие с гласуване свалянето на имунитета на трима каталунски евродепутати - на бившия премиер на Каталуния Карлес Пучдемон, Тони Комин и Клара Понсати, които са издирвани от Испания за опита за обявяване на независимост през 2017 г., предаде Франс прес

Мярката е приета с 400 гласа на 238 и 45 въздържали се след започнало снощи тайно гласуване.

Докладчикът, който предложи свалянето на имунитета, е българският евродепутат от групата на европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки.

Искането е от съда в Испания, който ги издирва по обвинение в заговор срещу правовия ред в държавата и присвояване на публични средства.

Пучдемон и Комин живеят в Белгия от 2017 година, където избягаха, след като референдумът за независимост на Каталуния, който те организираха, бе обявен за незаконен от испанския съд. Тогава белгийският съд отказа да ги екстрадира, а по-късно тримата спечелиха евродепутатски места на изборите през 2019 година.

Испанското правителство приветства решението на Европейския парламент да отнеме имунитета на тримата каталунски евродепутати.

Гласуваното решение "изпраща тройно послание", заяви в кратко изявление испанският външен министър Аранча Гонсалес Лая.

"Първото е, че "проблемите на Каталуния се решават в Испания, не в Европа. Това е линията, възприета от испанското правителство, което протяга ръка на каталунските политически сили, за да намери решение чрез диалог и преговори", подчерта тя. "Другите две са, че един евродепутат не може да се възползва от статута си, за да не се яви пред национален съд, и че върховенството на закона в Испания е стабилно", добави тя.