Германската биотехнологична група Кюрвак (CureVac) обяви в сряда, че ваксината й срещу Covid-19 е показала 47 процента ефективност при последната фаза на тестовете, което е под основната цел на изследването, съобщи Ройтерс.

Това поставя под съмнение евентуалната доставка на стотици милиони дози за Европейския съюз, коментира агенцията.

Разочароващата ефективност на ваксината, известна като CVnCoV, е била установена при междинен анализ, основан на 134 случая на КОВИД-19 в проучване с участието на около 40 хиляди доброволци в Европа и Латинска Америка.

През ноември Европейският съюз запази до 405 милиона дози от ваксината, от които 180 милиона са допълнителна опция. След това компанията подписа меморандум за разбирателство с Германия за още 20 милиона дози.

Компанията съобщи, че поне 13 варианта на коронавируса са установени в тестовата група, като допълни, че оригиналната версия на вируса, установена в китайския град Ухан в края на 2019 г., е "липсвала почти напълно" в тестовете до момента.

По-конкретно от случаите на КОВИД-19 в тестовата група 124 са били изследвани за идентифициране на вирусния вариант. Само един е бил предизвикан от оригиналната версия на коронавируса, докато 57 процента са се дължали на по-заразните варианти, будещи безпокойство.

Според съобщението на компанията междинните резултати сочат, че ваксината е ефикасна при по-младите участници в тестовете, но е показала ниска ефективност при тези над 60 години, които са в най-голям риск от тежко заболяване. Главният изпълнителен директор на Кюрвак Франц-Вернер Хаас обаче уточни, че след финалния анализ е възможно данните за ефективността да се променят.

Д-р Амеш Адалджа, експерт по инфекциозни заболявания в Центъра по здравна безопасност в университета Джонс Хопкинс, заяви, че би желал да види данните за способността на ваксината на Кюрвак да предотврати сериозно заболяване, хоспитализация и смърт. "Ако тя може да направи това, дори при 47 процента ефективност в симптоматичното заболяване, това все пак е много ценно. Това е всичко, което ние винаги сме искали от ваксините да правят", каза той.

Д-р Питър Хотес, вирусолог и декан на националния факултет за тропическа медицина в медицинския колеж в Байлър, Тексас, каза, че не е ясно дали проблемът зависи от вирусния вариант или от неспособността на ваксината да създава високи нива на антителата.

От основаването си през 2000 г. базираната в Тюбинген, Германия, биотехнологична компания Кюрвак се специализира в т.нар. mRNA технология, която е зад успеха на ваксините на Пфайзер-Бионтех и Модерна, които показват над 90 процента ефективност в предотвратяването на заболяването.

Преди появата на високоефективните ваксини американската Агенция за контрол на храните и лекарствата беше поставила като цел поне 50 процента ефективност, докато Световната здравна организация - 70 процента.

Цената на акциите на Кюрвак в търговията в САЩ спадна с 50,6 процента след публикуването на данните.