Европейците са разединени в мнението си за подкрепата за украинските бежанци според проучване на Форума за миграция и демокрация "Меркатор" при Дрезденския технически университет, предаде ДПА.

40% от взелите участие в проучването са "за" оказването на подкрепа на Украйна, независимо от лошите последици от това, а 39% казват, че трябва да има ограничаване в подпомагането на Киев по икономически и социални причини.

В резултат на енергийната криза подкрепата към Украйна би могла да спадне още в бъдеще. Следващите няколко месеца ще са тест за солидарността към Украйна, каза днес директорът на форума Ханс Форландер при представянето на проучването.

Според проучването 55 процента от европейците биха искали да се ограничи имиграцията на чужденци.

В Източна Германия, Унгария и Чехия повечето от хората са гласували за намаляване на подпомагането на Украйна, съобщава БТА.

В държави като Швеция, чиито врати са широко отворени за бежанци, около две трети от попитаните са гласували в подкрепа на Украйна.

В държави като Полша, която е с по-малък опит с бежанци, тенденцията е в обратната посока. Там 43% са дали своя глас за ограничаване на помощта за Украйна, като това е по-висок резултат, отколкото във всяка друга европейска държава.

Според анализатори проучването показва също, че съпричастността не е еднаква към всички бежанци. "Както има силно желание да се приемат и подпомагат украински бежанци, така преобладава и скептицизъм към бежанците от други кризисни региони", казва Форландер. Резервите им са били особено силни, що се отнася до имигранти от мюсюлмански държави.