Руският президент Владимир Путин подписа указ за уволнението на генералите от полицията Андрей Пучков и Юрий Девяткин, съобщи пресслужбата на Кремъл, цитирана от ТАСС.

"Да се освободят от заеманата длъжност: генерал-майор от полицията Девяткин Юрий Владимирович - началник на управлението за борба с наркотиците на Главното управление на МВР на Русия; генерал-майор Пучков Андрей Павлович - началник на управлението на вътрешните работи на Западния административен окръг на Главното управление на МВР на град Москва", се казва в указа на президента.

По-рано руският министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев изпрати на държавния глава предложение за уволнението на Пучков и Девяткин. Причина за това стана ситуацията около наказателното дело срещу журналиста от сайта "Медуза" Иван Голунов.

Министърът на вътрешните работи Владимир Колоколев пристига на заседание на кабинета в резиденция Горки извън Москва

Снимка: АР/БТА

Голунов беше задържан в руската столица миналата седмица и обвинен в опит за продажба на наркотици. Обвиненията обаче бяха свалени във вторник в рядък обратен завой за властите пред лицето на сериозни критики от страна на медии и политици. Вътрешният министър съобщи, че наказателното разследване срещу Голунов е прекратено, "защото не бе доказано участието му в извършване на престъпление". Той обаче не обясни откъде са дошли в такъв случай иззетите от журналиста пакетчета със забранени вещества.

Материалите на вътрешното разследване от отдела за вътрешна сигурност на руското МВР бяха изпратени в Следствения комитет на Русия за преценка за правомерността на действията на полицейските служители, взели участие в ареста на Голунов. Те са отстранени от служба, каза министърът.

Случаят "Голунов" предизвика масов протест и арести в Москва ден след като журналистът бе освободен. Над 500 души бяха задържани от полицията в руската столица при неразрешено шествие срещу фабрикуването на фалшиви криминални дела в Русия, съобщи опозиционният в. "Новая газета", като се позовава на правозащитния проект "ОВД-Инфо".

Московската полиция съобщи за над 200 задържани на хилядния протест, но уточни, че са освободени всички с изключение на четирима. Вестникът обаче цитира активисти, според които в управленията са оставени и други участници в акцията.

Участници в протеста коментираха пред "Комерсант" причините за недоволството им. "Не стига само да бъдат уволнени двама генерали, трябва да се накажат онези, които са му подхвърлили наркотиците", каза студентка на име София. "Нека полицията се учи да работи качествено", заяви Дмитрий, който също следва. "Дошла съм тук не само заради Иван (Голунов), но и заради други незаконно преследвани", каза приятелката му Елена, според която случаят вдъхва "надежда за някакви промени" в Русия.

Сред задържаните бе и опозиционният политик Алексей Навални. Срещу мнозина от арестуваните са изготвени протоколи с обвинения, предвиждащи глоби от 10 000 до 20 000 рубли, общественополезен труд до 100 часа и административен арест до 15 денонощия. В случая с Навални става дума за глоба до 300 000 рубли и арест до 30 денонощия.

Има ли изгледи за "кардинални промени" в страната, обсъжда руският печат

Делото срещу Голунов се доближава по историческа значимост до делото Драйфус. Последното промени Франция преди 120 години. Ще може ли делото Голунов да промени Русия? - пита "Ведомости".

Случаят е уникален, защото Голунов бе прочут с разследванията си и делото предизвика огромен обществен резонанс. Разследванията му засягаха градските власти в Москва и сенчестия бизнес, включващ хора от тайните служби. Но ако се абстрахираме от Голунов и вероятните поръчители, делото изглежда като типичен епизод от дейността на полицията. Докато чакаме кардинални промени, ще има все нови такива дела и тяхна жертва може да стане всеки, изтъква всекидневникът.

Властта в Русия е разгневена до крайност от това, че й се наложи да направи отстъпки, смята известният телевизионен водещ Михаил Ширвиндт, цитиран в "Новое время". "Те ще си отмъщават и това ще трае дълго!" - предупреждава той.

Руската "правоохранителна система показа с реален пример, че е прозрачна и открита и че държавата не смята да разпъва чадър над когото и да било, дори да е с генералски пагони", коментира случая "Росийская газета".

Официозът вижда и "друг, не по-маловажен резултат: властта показа своята сила, и то една правилна сила. Защото истинската сила на властта е в умението да запази самообладание и да открие справедливо разумно решение в най-сложни обстоятелства", пише той ден след протестите и полицейската намеса.

"Западни кукловоди изведоха опозицията на "шествие за Голунов", коментира акцията провластовият електронен в. "Политика сегодня". "Нездравият интерес на чуждестранни медийни агенти към забранената акция в Москва сочи директна намеса от чужбина", приглася "Политическая експертиза". Подобно мнение споделя и политологът Владимир Джарала пред сайта "ФАН".

"Взгляд" нарича "смешни опитите на радикалните либерални противници на властта (. . .) да яхнат общественото недоволство (. . .) , да политизират и приватизират "делото Голунов".

"Ежедневний журнал" осъжда изявление на ръководството на "Медуза", което се дистанцира от неразрешения протест в подкрепа на журналиста от изданието. В статията се припомнят протестите в Русия срещу връщането на Путин в Кремъл след президентството на Дмитрий Медведев и безредиците на Блатния площад в Москва, потушени от властта. "През 2011-2012 г. имаше мигове, в които режимът се обърка, изплаши се. Тогава, също както и сега, лидерите на протеста решиха да си починат малко", заявява "Ежедневний журнал".