Главата на Римокатолическата църква папа Франциск ще приеме президента на Русия Владимир Путин на 4 юли, съобщи АФП, като цитира съобщение на Ватикана.

"Мога да потвърдя, че Светият отец ще приеме на аудиенция във Ватикана президента на Руската федерация Владимир Путин на 4 юли", заяви говорителят на Ватикана Алесандро Джизоти.

Аудиенцията при папа Франциск ще бъде в рамките на официално посещение на руския президент в Рим, стана ясно от изказване на прессекретаря на Кремъл Дмитрий Песков.

"Наистина пътуването и контактите на Путин в Рим се подготвят, а като част от това пътуване е планирана и аудиенция с папата на Рим", подчерта Песков, цитиран от ТАСС, без да дава повече подробности.

Папа Йоан Павел II разговаря с Владимир Путин

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

На 5 ноември 2003 г. тогавашният Папа Йоан Павел II прие руския президент Владимир Путин (в неговия първи мандат). На тази среща папата постави като приоритет подобряването на отношенията между Ватикана и Руската православна църква. Срещата се състоя в рамките на двудневното държавно посещение на президент Путин в Италия по покана на италианския премиер Силвио Берлускони. Тогава Путин участва в срещата на върха на Европейския съюз.