Руският президент Владимир Путин каза днес, че американските усилия да бъде наложена доминацията на Вашингтон върху другите страни е рецепта за търговски и реални войни, предаде Ройтерс.

Путин говори на Международния икономически форум в Санкт Петербург.

Той се оплака от нечестната според него конкуренция и протекционизма.

Американският подход насърчава битка без правила, в която всеки е изправен един срещу друг, каза той.

Руският президент критикува САЩ, че използват натиск, за да поддържат икономическото си превъзходство, което нанася удар на международната търговия и подкопава глобалната стабилност, допълва Асошиейтед прес.

САЩ са превърнали валутата си в "инструмент за натиск", подкопавайки доверието в американския долар и вредейки на собствените си интереси, заяви Путин на Международния икономически форум в Санкт Петербург.

Опитите на САЩ да "разпрострат юрисдикцията си до целия свят" поставят под съмнение световния ред, отбеляза той.

Американските санкции срещу китайския телекомуникационен гигант Хуавей (Huawei) представляват опит той "безсрамно да бъде изтласкан от световния пазар", бележейки "първата технологична война на дигиталната ера", заяви руският държавен глава.

По думите на Путин безпокойството за бизнес климата в Русия продължава въпреки известното подобрение според него.

Кремъл е под натиск да покаже, че взема мерки да подобри бизнес средата на фона на недоволството сред инвеститорите по повод отношението към известния американски бизнесмен Майкъл Калви, който бе обвинен в присвояване на средства - нещо, което той отрича, отбелязва Ройтерс.

Путин каза още, че страни, които не са свикнали сами да си плащат сметките, се опитват да провалят газовия проект "Северен поток -2", допълва ТАСС. По думите му проектът ще повиши енергийната сигурност на Европа и ще създаде нови работни места.

Той напълно отговаря на националните интереси на всички участници - и европейци, и руснаци, допълни Путин.

Руският президент е на мнение, че световната търговия вече не е безусловен двигател на световната икономика, а новият двигател - все още не е заработил.

По думите му ролята на новия двигател трябва да изиграят супер съвременните технологии.