Върховният духовен водач на Иран аятолах Али Хаменей направи днес първото си публично изявление по адрес на най-големите от години протести в страната, като обяви, че те са планирани от САЩ и Израел, предаде АП, цитирана от БТА.

Той окачестви смъртта на 22-годишната Махса Амини след арест от нравствената полиция като "тъжен инцидент", който "покърти сърцата ни", но остро осъди "размириците" като чуждестранен заговор за дестабилизиране на Иран. Думите му повтаряха предишни коментари на иранските власти относно протестното движение, започнало с вестта за гибелта на младата жена.

"Тези размирици са планирани", заяви аятолахът пред курсанти от полицейско училище и добави: "Ще кажа ясно, че тези размирици и нестабилност са разработени от Америка и ционисткия режим и техните наемници". Според висшия шиитски духовник "тези действия не са нормални, те са противоестествени".

Междувременно общонационалните протести в Иран, разпалени от смъртта на Амини, навлизат в третата си седмица въпреки старанията на режима да ги потуши, вкл. с блокиране на достъпа до интернет. Тези протести се наслагват върху недоволството в иранското общество заради растящите цени, високата безработица, социалните ограничения и политическите репресии.

Най-големият технически университет в Иран спря от днес присъствените занятия след съпроводени с насилие инциденти между студенти и силите за сигурност в Техеран. Това съобщи местна агенция, цитирана от Франс прес и БТА.

Според агенция Мехр 200 студенти се били събрали вчера следобед в Техническия университет "Шариф" и са скандирали лозунги, враждебни към действащата религиозна система в Ислямската република, като "Жена, живот, свобода!" или "Студентите предпочитат смъртта пред унижението!".

Те са протестирали заради смъртта на 22-годишната Махса Амини и ареста на студенти, задържани по време на неотдавнашните демонстрации.

По време на размириците в университета полицията е стреляла с боеприпаси с боя, стоманени сачми и е използвала сълзотворен газ. Сили за сигурност и цивилни полицаи бяха разположени снощи пред северния вход на университета, съобщава агенцията. За да успокои ситуацията, министърът на науката Мохамад Али Золфигол влезе в университета, за да разговаря със студентите, като започна диалог и със силите за сигурност, разположени около учебното заведение.

Вчера председателят на иранския парламент предупреди, че протестите заради смъртта на млада жена в полицейския арест могат да дестабилизират страната и призова силите за сигурност да се справят сурово с тези, които според него нарушават сигурността.

Мохамед Багер Калибаф заяви пред парламента, че за разлика от настоящите протести, които според него целят сваляне на правителството, предишните демонстрации на учители и пенсионери за заплатите са били насочени към реформи.

"Важният момент при (предишните) протести беше, че те търсеха реформи, а не целяха сваляне на системата", каза Калибаф. "Призовавам всички, които имат някакви (причини да) протестират, да не позволяват протестът им да се превърне в дестабилизация и сваляне на институциите", заяви той.