Протестите на опозицията срещу изборния резултат в Сърбия продължават, като снощи ескалираха и се стигна до ранени полицаи и десетки задържани в Белград. Един от лидерите на "Сърбия срещу насилието" Мариника Тепич вече седми ден е в гладна стачка.

Президентът на Сърбия Александър Вучич заяви, че протестите няма да имат резултат, тъй като властта в страната се сменя чрез избори, а Русия обвини западните страни, че подклаждат напрежението в страната. 

Изборите на 17 декември предизвикаха множество критики, след като екип от международни наблюдатели - включително представители на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), осъдиха редица "нередности", включително "купуване на гласове" и "пълнене на урни", припомня АФП.

Група студентски активисти, граждани и представители на опозицията се събраха днес пред централата на Министерството на държавната администрация и местното самоуправление в Белград с искане да бъдат отворени избирателните списъци за "проверка на съмненията относно редовността им", съобщи белградската агенция Бета. На протеста граждани носят плакати "Да живеят изборните мигранти".

Активистът Никола Ристич заяви пред журналисти, че блокадата ще продължи шест часа, след което, ако дотогава не се получи положителен отговор, той ще обяви следващите стъпки.

Началникът на Полицейското управление в Белград Ивица Ивкович заяви,, че по време на снощния опит за насилствено нахлуване в кметството на града са ранени осем служители на МВР и сред тях има хора със сериозни телесни повреди, един от които ще бъде опериран, съобщи Танюг.

На пресконференция Ивкович заяви, че опитите за насилствено нахлуване в кметството и нападението срещу полицията са продължили от 18:55 ч. до 21:50 ч., както и че след три часа изчакване, в 21:50 ч. е имало законова намеса на служители на МВР.

По този повод, трябва да подчертая и опровергая някои медии - полицаите не са нападали никого, а по законоустановения ред са приложени средства за принуда с цел възстановяване на нарушения обществен ред и мир, каза Ивкович.

Той допълни, че демонстрантите са използвали всякакви средства, за да атакуват служителите на МВР и показа снимки на предметите, с които протестиращи са нападнали полицаите. "Имаше факли, стълбове, камъни", каза Ивкович.

Началникът на полицейското управление в Белград показа снимки, на които се виждат щетите, нанесени на сградата на Общинския парламент - счупени прозорци, поражения от камъни. Той подчерта, че самото появяване на служители на жандармерия е станало причина хората да се разпръснат.

По време на снощните инциденти служители на МВР са задържали 38 лица, най-голямата част от които са обвинени в призоваване към насилствена промяна на конституционния ред.

Началникът на полицията каза, че за днес са насрочени нови протести и по този повод посочи, че няма да се толерира насилие, блокади на пътища и мостове, прояви, които водят до безредици и нарушават нормалния живот на гражданите.

"Полицията ще предприеме всички мерки и действия в съответствие със закона, ще задържи и преследва всички лица, които причиняват тези безредици", подчерта Ивкович. Министерството на вътрешните работи е готово, способно и решено да се противопостави на всички прояви на насилие и да гарантира на гражданите на Сърбия преди всичко спокойствие, лична и имуществена сигурност, заявиха от полицията в Белград.

Участниците в протеста, водени от коалицията "Сърбия срещу насилието", се опитаха да влязат със сила в сградата на Скупщината на град Белград снощи.

Говорителката на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова обвини Запада в опит за дестабилизация на ситуацията в Сърбия след предсрочните парламентарни и местни избори на 17 декември, съобщават Франс прес и ТАСС.

"Опитите на колективния Запад да разклати ситуацията в страната, използвайки техниките на "майданските преврати", са очевидни", заяви Захарова. "Строгото спазване на буквата и духа на конституцията на страната и уважението към избора на сръбския народ, който гласува за националните си интереси, са единствената възможна реакция", допълни Захарова, която очевидно направи паралел между протестите в Сърбия и тези на Майдана в Киев, довели до идването на власт на прозападни сили в Украйна в началото на 2014 г.

Междувременно президентът на Сърбия Александър Вучич се срещна днес с посланика на Русия в Белград Александър Боцан-Харченко, предадоха Танюг и ТАСС. След срещата руският посланик каза, че двамата с Вучич са обсъдили протестите в Белград и перспективите за развитие на сръбско-руските отношения, съобщава ТАСС.

Посланикът подчерта, че срещата е била договорена преди известно време и не е свързана със събитията от Белград снощи и през последните дни.