Привърженици на проевропейската опозиционна коалиция "Сърбия срещу насилието" протестират за втора поредна вечер след изборите в неделя пред Републиканската избирателна комисия в центъра на Белград, съобщи регионалната телевизия Ен 1.

Представителите на опозицията твърдят, че по време на изборите за национален парламент и за местни власти в над 60 общини, включително Белград, е имало нарушения. Те не са съгласи с победата на коалицията около партията на сръбския президент Александър Вучич Сръбска прогресивна партия (СПП) за градски парламент в Белград, където СПП печели 49 от 110 места, докато "Сърбия срещу насилието" е на второ място с 42 мандата.

Протестният митинг започна мирно. Гражданите хвърляха във въздуха "бюлетини", върху които пише с червена боя "фалшификат".

Пред входа на Републиканската избирателна комисия са предимно млади хора, отбелязва Ен1. "Предателство", "Крадци" скандират някои от тях. Носят и транспарант с надпис "Кражбата на избори е атака срещу държавата".

Лидерите на "Сърбия срещу насилието" Мариника Тепич и Мирослав Алексич влязоха снощи в централата на Републиканската избирателна комисия и започнаха гладна стачка, заради, както посочват, нарушенията на изборите в Белград, но и в цяла Сърбия, за които по думите им имат много доказателства. Те заявяват, че ще останат в сградата, докато не бъдат анулирани изборите в Белград.