Бившият македонски премиер Никола Груевски е напуснал страната нелегално, няма го на нито една от снимките на нито един от граничните пунктове с Албания, съобщи македонският държавен прокурор, цитиран от местните медии и БТА.

Откъде точно Груевски е напуснал Македония не е известно. Не е излязъл през законните гранични пунктове. Засега е изключена отговорността на тези граничари, каза държавният прокурор Любомир Йовески.

Разгледани са и записите от граничните пунктове от Албания и Черна гора. Там е забелязана унгарската дипломатическа кола, с която Груевски влиза в Черна гора през пункта Хани Хоти, каза Йовески.

Груевски напусна Република Македония на 12 ноември. С помощта на унгарски дипломати през Албания, Черна гора и Сърбия той избяга в Унгария, където поиска и му беше предоставено политическо убежище. Македонските власти издадоха международна заповед за задържането на Груевски и поискаха той да бъде екстрадиран в Македония.

Груевски е обвинен по няколко дела на специалната прокуратура, като за част от тях задочно му е определен арест. В ход е разследване за това как е избягал бившият македонски премиер и кой му е помогнал.