Унгарските власти са удовлетворили молбата на бившия министър-председател на Република Македония Никола Груевски да му бъде предоставено политическо убежище, съобщават световните агенции, като се позовават на публикация на унгарския проправителствен вестник "Модяр идьок", цитиран от БТА. По-късно информацията беше потвърдена от самия Груевски в профила му във Фейсбук.

Вестникът, който не назовава източниците си, твърди, че унгарската служба за имиграция и убежище е установила, че юридическите условия за предоставяне на убежище на Груевски са изпълнени.

"Днес Република Унгария, страна членка на ЕС и НАТО, отговори положително на внесеното от мен искане за предоставяне на политическо убежище заради политическо гонение в Република Македония", пише Груевски във Фейсбук, цитиран от агенция МИА.

Той обвинява македонското правителство в злоупотреба с прокуратурата и със съдебната система в страната.

Унгарската службата за имиграция и убежище е отказала да направи официален коментар, като е заявила, че информация може да бъде дадена само на заинтересованите лица или на Върховния комисариат на ООН за бежанците, съобщава ТАСС.

Никола Груевски избяга в Унгария на 13 ноември, след като македонското правосъдие издаде заповед за ареста му, за да изтърпи произнесената през октомври присъда от две години затвор за злоупотреба с влияние за купуването на луксозен мерцедес на стойност 600 хиляди евро. Освен по делото за мерцедеса, Никола Груевски е обвиняем по още три дела, включително и за подслушване на около 20 хиляди македонски граждани с цел да укрепи властта си.

По-рано днес македонското министерство на правосъдието съобщи, че е изпратило искане за екстрадиция на Груевски до унгарското правосъдно министерство, съобщи агенция МИА. В искането за екстрадиция се казва, че никое от делата, по които Груевски е осъден или е подсъдим, не е политическо дело или дело за военни престъпления и че тези дела не попадат сред случаите, за които по Европейската конвенция за екстрадиция може да бъде отказана екстрадиция. Посочва се още, че всички права на Груевски в процеса са били защитени, както и че всички дела срещу Груевски са били наблюдавани от ОССЕ, член на която е и Унгария.

Македонското правителство заяви в съобщение до медиите, че очаква от унгарските власти да приемат безусловно искането за екстрадиция и да разрешат връщането на Груевски в Република Македония, където да изтърпи присъдата си и да отговаря по другите дела, които се водят срещу него, съобщава агенция МИА. Правителството подчертава, че срещу Груевски никога не е било извършвано политическо преследване, че няма сведения за заплаха за живота му и че никоя държавна институция не заплашва живота му. Вчера македонското министерство на вътрешните работи връчи и протестна нота на унгарския посланик в страната.

"Трансперънси интернешънъл" и клоновете на организацията в Република Македония и в Унгария поискаха в съвместно изявление по-рано днес от Унгария да екстрадира Груевски и той да отговаря пред гражданите на Република Македония за корупционните си действия като премиер на страната, съобщава МИА.

В интервю за "Дойче веле", цитирано от агенция МИА, унгарския външен министър Петер Сиярто казва, че при тайното си пътуване до Унгария, придружен от унгарски дипломати, Груевски не е нарушил никакви закони. Сиярто още казва, че въпросът за предоставянето на политическо убежище на бившия македонски премиер не е политически, а юридически и че решението ще бъде взето от независима институция, върху която унгарското правителство няма никакво влияние.

Задържаха човек на Груевски

В Скопие днес е бил арестуван бившият директор на Управлението за сигурност и контраразузнаване Сашо Миалков, предаде "Фокус". Задържането ми е за 30 дни с аргумента, че Миалков може да избяга от страната.

Сашо Миалков е бил вътрешен министър в първото правителство на "Независима Македония" и е първи братовчед на Никола Груевски.