Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин снощи все още бе хоспитализиран на фона на появилите се подробности за това, че ключови лица, вземащи решения, дори президентът Джо Байдън, са били държани в неведение в продължение на дни, че шефът на Пентагона е в интензивното отделение на медицинския център на армията "Уолтър Рийд", предаде Асошиейтед прес.

Неразкриването на хоспитализацията на Остин от страна на Пентагона отразява зашеметяваща липса на прозрачност относно заболяването му, неговата сериозност и кога той може да бъде изписан. Подобна потайност в момент, когато САЩ се занимават с безброй кризи в областта на националната сигурност, противоречи на обичайната практика, коментира АП.

Високопоставен американски служител в областта на отбраната заяви, че заместник-министърът на отбраната Катлийн Хикс е била уведомена едва в четвъртък, че Остин е хоспитализиран от 1 януари. След като била уведомена, Хикс започнала да подготвя изявления, които да изпрати до Конгреса, и планирала да се върне във Вашингтон, каза служителят. Хикс била в отпуск в Пуерто Рико, но имала със себе си комуникационно оборудване, за да поддържа връзка и още във вторник е била натоварена с някои задължения на ниво министър, пише БТА.

От Пентагона не съобщиха дали Хикс е получила обяснение защо поема някои от задълженията на Остин, но временното прехвърляне на правомощия не е необичайно и според служителят не е необичайно и правомощията да се прехвърлят без подробно обяснение.

Байдън също не е бил уведомен веднага за хоспитализацията на Остин и бил информиран в четвъртък от своя съветник по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан. Това твърдят трима души, запознати с хоспитализацията, говорили пред АП при условие за анонимност.

В свое изявление, публикувано в събота вечерта, Остин пое отговорност за забавянето на уведомяването.

"Признавам, че можех да свърша по-добра работа, за да осигуря подходящо информиране на обществеността. Поемам ангажимент да се справя по-добре", заяви Остин, признавайки за породените опасения относно прозрачността.

70-годишният Остин остава в болница поради усложнения след планова медицинска процедура, заяви прессекретарят му. В изявлението си Остин каза, че се възстановява и очаква скоро да се върне в Пентагона, но не предостави други подробности за заболяването си.

Сенатор Роджър Уикър, най-високопоставеният републиканец в сенатската комисия по въоръжените сили, заяви, че този епизод подкопава доверието в администрацията на Байдън и призова министерството незабавно да предостави на законодателите "пълен отчет на фактите".