Президентът на Сърбия Александър Вучич посети вчера следобед белградския квартал Борча, който бе наводнен след бурята в неделя следобед и обяви, че от март идната година ще започне изграждането на канализация за жилищните райони на левия бряг на река Дунав, съобщава вестник "Данас", цитиран от БТА.


"Ние днес имаме повече пари в сравнение с преди и затова ще започнем изграждане на канализация", заяви Вучич пред гражданите, посочвайки, че това е твърде скъпа инвестиция, но веднъж завинаги ще бъдат решени проблемите им, пише изданието.

В разговор с норвежкия външен министър Ине Ериксен Сьорейде президентът на Косово Хашим Тачи е заявил, че е важно диалогът с Белград да продължи, но без да бъдат поставяни условия, съобщава вестник "Вечерне новости".

Тачи посочил, че Прищина иска да постигне правно задължаващо споразумение с Белград с необходимите международни гаранции, но оценил, че за това са необходими повече воля, далновидност и политически прагматизъм. Сьорейде подчертала, че тази страна подкрепя усилията за мир и стабилност в региона. Норвегия подкрепя диалога и усилията за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия, заявила ръководителката на норвежката дипломация. Сьорейде преди това разговаря с президента и премиера на Сърбия Александър Вучич и Ана Бърнабич, както и с министъра на външните работи Ивица Дачич, отбелязва в. "Вечерне новости".

Вестник "Блиц" публикува статия под заглавие "Задънена улица - Диалогът между Белград и Прищина е в нокдаун, може ли Тръмп да го рестартира". Според събеседници на вестника отказването на срещата в Париж е само още един сигнал, който показва, че САЩ биха могли по-активно да се включат в преговорния процес.

Американският посланик Кайл Скот заяви вчера, че американското правителство няма да води процеса между Белград и Прищина, че това е работа на Европейския съюз, но ще бъде там, за да помогне колкото може.

Това е добро време за преговори, за да се стигне до компромис и нормализиране на отношенията на двете страни, заявил Скот. Решението трябва да бъде нещо трайно, което може да се изпълни, а не някаква неизпълнима идея, заявил Скот, цитиран от вестник "Блиц".