Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски обяви, че в страната има 3500 българи. Това се случи по време на съвместна пресконференция в Скопие с австрийския канцлер Александър Ван дер Белен, по време на която той определи българите в РСМ като малцинство.

"Ние имаме установени стандарти за защита на международното право се наричат национални малцинства, а у нас части от народите. Няма никаква опасност, че ако добавим още 3-4 части от народи, които без съмнение живеят при нас - независимо от техния брой... Много добрe знаете, че българското малцинство, или част от народа, е около 3500 души в Македония. Със сигурност страната ни няма да загине", заяви президентът на РСМ.

"Има смисъл и е нужно Република Северна Македония да направи промени в своята конституция, заяви президентът на Австрия Ван дер Белен на съвместната пресконференция. "Направихте тежък, но правилен избор, бъдещето ви е в ЕС. Имаме добри отзиви за скрининг процеса, който се провежда в момента и ви насърчаваме да направите промените в конституцията, след което процесът за присъединяване към ЕС да върви по план", заяви австрийският президент.

Той не пожела да коментира вътрешнополитическите различия в страната по отношение на промените в конституцията, но заяви, че ще призове всички политически групи в парламента да размислят за рисковете в дългосрочен план. Ван дер Белен посочи, че промените в конституцията "не би трябвало да се драматизират".

Президентът на Северна Македония Стево Пендаровски припомни, че ангажиментът за вписването на българите в конституцията на страната е приет с приемането на преговорната рамка и "тези, които смятат, че могат да направят по-добра преговорна рамка, не познават процедурите в ЕС". "Ако някой може да договори по-добра преговорна рамка, аз ще бъда първият, който ще го поздрави, но го уверявам да не се опитва да го направи, защото няма да има шанс да се предоговори нещо, което е договорено с 27 страни членки на ЕС, включително и България", посочи Пендаровски, цитиран от БТА.

По думите му единственият начин да се постигне мнозинство от две трети в парламента е да се разговаря с опозицията и с аргументи да бъде показано, че самият акт на вписването на българите и други общности в конституцията "по никакъв начин не заплашва македонската независимост, суверенитет и европейския път" на страната.

Пендаровски посочи, че се надява работната група, която ще подготви конкретните предложения за промени в конституционните текстове, ще го направи "прилично бързо" и те ще влязат в парламентарна процедура.

"Ако до края на ноември няма мнозинство от две трети в парламента, ще бъдем блокирани, този път със собственото си решение. Ако опозицията реши да не участва в работната група или Комисията по конституционните въпроси в парламента, е ясно, че и аз да се опитам да организирам разговор, те няма да се включат в него. Мисля, че грешат. Призовавам ги да се включат на експертно и политическо ниво и да изложат своите аргументи. Когато се сблъскате с аргументите на двете страни, предполагам, че и те ги имат, ще видите, че говорим за неща, които сме направили преди 22 години. Ние сме установили стандарти за защитата на малцинствата, ние тук ги наричаме части от народи, така че няма спор, че ако добавим още две или три общности, които живеят тук, независимо от техния брой, българите са около 3500 души, Северна Македония със сигурност няма да пропадне", каза Пендаровски.

На въпрос дали може да се очаква да бъдат поставени и нови условия на страната по време на преговорния процес, Пендаровски отговори, че не би трябвало, но и никой не е можел да предвиди условията, които България е поставила през последните две години.

"Защото имаше пълен консенсус, в който българското правителство участваше през 2017, 2018, 2019 г., когато с промени в конституцията добавихме Северна към Македония, имаше общ консенсус, че няма да има нови искания. И сега логичният въпрос е, ако направим тези конституционни промени, дали утре или вдругиден някоя друга членка или държава, която ни блокира преди 2,5 години, няма да се сети да направи ново искане? Надявам се да не се случват такива неща", каза Пендаровски, който заяви, че самият ЕС не трябва да позволява на нито една държава членка да проблематизира нечие влизане в ЕС "с нещо, което няма нищо общо с реалните критерии, ценности и принципи, за които е създаден и за които той съществува".

"Блокирането на държава поради исторически въпроси е незаконно и не трябва да се допуска в съвременна Европа", каза Пендаровски.

Ковачевски: Промените в конституцията няма да бъдат отлагани

Конституционните промени, които според записаното в преговорната рамка с ЕС Република Северна Македония трябва да направи, за да продължи след края на скрининг процеса с отваряне на преговорните глави, няма да бъдат отлагани. Със сформирането на експертната група и тяхната работа, на практика ще започне процесът, който след това ще влезе в предписаните от закона процедури, каза днес премиерът на Северна Македония Димитър Ковачевски, който заедно с министъра на икономиката Крешник Бектеши посети една от компаниите производители на яйца в Северна Македония "Везе шари".

"Смятам, че страната ни има преди всичко демократичен, но и европейски капацитет и визия, и решението ни да продължим европейския си път няма да бъде заложник на личната кариера само на един човек, който е готов заради личното си кресло да рискува да прекъсне процес, който означава осигуряване на пълноправно членство на страната в ЕС. То води със себе си увеличени инвестиции, заплати, по-висок стандарт на живот на гражданите, европейско законодателство, защото нашите граждани искат и заслужават да живеят в ЕС, но тук, у нас, а не в чужда държава", заяви Ковачевски в изявление след посещението.