Косовският президент Хашим Тачи заяви днес, че ще подаде незабавно оставка, ако бъде официално подведен под отговорност за военни престъпления, предаде Франс прес.

"Ако обвиненията бъдат потвърдени (от съда), ще подам незабавно оставка като ваш президент и ще се защитавам срещу тези обвинения", заяви Тачи в реч към нацията.

Косовският президент бе обвинен миналата седмица от прокурори от специален трибунал в Хага във военни престъпления, извършени по време на конфликта със Сърбия (1998-99 г.).

Обвинителният акт съдържа 10 точки, в които Хашим Тачи, бившият председател на парламента Кадри Весели и още няколко бивши членове на Армията за освобождение на Косово са обвинени конкретно в убийства, преследване и измъчване на хора, пише в съобщение на Специализираната прокуратура, цитирано от Танюг.

Имената на убитите около 100 души са известни и те са косовски албанци, сърби, роми и лица от други националности, както и политически противници, посочва прокуратурата.

"Обвинителният акт е резултат от продължително разследване и отразява убеждението на прокуратурата, че може да несъмнено да докаже всички съдържащи се в него обвинения", се казва в съобщението.

Предстои съдът да се произнесе официално дали приема тези обвинения.