Надявам се Косово и Сърбия тази година да постигнат споразумение за нормализиране на отношенията си, в противен случай ще изгубим десетилетие. Това заяви косовският президент Хашим Тачи в интервю за радио Свободна Европа, цитиран от БТА.


Преговорите между Белград и Прищина, водени с посредничеството на Европейския съюз, са в застой заради въведените от Косово 100-процентови мита за сръбски стоки. Тачи каза, че срещата на върха на страните от Западните Балкани на 29 април в Берлин, въпреки очакванията, не е повлияла положително за оживяване на този диалог.

"В Берлин определено още един път бе доказано колко е слаба Европа, колко е неединен ЕС и какви неясноти имат лидерите на определени държави", каза Тачи, като добави, че срещата е била резултат от добрата воля на германския канцлер Ангела Меркел, но не е довела до резултат.

Тачи обаче има по-големи очаквания за следващата среща, посветена на диалога, която е насрочена на 1 юли в Париж.

На въпрос дали вижда тази среща като продължаване на процеса на диалога или като ново начало, Тачи каза, че я смята за нова динамика в рамките на процеса, ръководен от Федерика Могерини, но сега и в присъствието на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон. Косовският президент очаква в процеса да се включат и страните от Петорката /САЩ, Великобритания, Франция, Германия и Италия/, особено САЩ, чиято роля в този процес е "задължителна" и "незаменима". Той припомни решаващата роля на САЩ за Дейтънското споразумение за Босна, споразумението от Рамбуйе за Косово и Охридското споразумение за тогавашна Македония. Той каза, че не случайно преди срещата в Берлин е имал разговори в американското посолство в Германия.

Що се отнася до условията на Косово за диалога със Сърбия, Тачи каза, че винаги е бил против и ще продължи да бъде против размяната на територии, защото това е "търговия", но е за корекция на "историческата неправда" в случая на албанските общини Прешево, Буяновац и Медведжа, останали в Южна Сърбия, и ще действа упорито за тяхното присъединяване към Косово.

"Същевременно и в Берлин подчертах, че няма да позволя никаква идея за двоен суверенитет в Косово или някаква идея за съюз на сръбски общини с изпълнителни пълномощия по модела на Република Сръбска.

Тачи каза още, че няма да позволи Сърбия да поставя условия за продължаване на диалога, като подчерта, че 100-процентовите мита са легитимно право на косовското правителство и ще останат в сила. Той отхвърли твърденията, че в Берлин е бил оказан натиск за отмяна на митата.