Президентът на босненската Република Сръбска Милорад Додик критикува необичайно остро американския посланик в Сараево и заяви, че въпросът с държавната собственост е решен от Дейтънското споразумение и конституцията на Босна и Херцеговина и че чуждестранните посланици нямат право да се месят в него, предаде регионалната телевизия Ен 1.

В съобщение на кабинета му по повод изявлението на посланика на САЩ в Босна и Херцеговина Майкъл Мърфи, че собственик на държавна собственост е само държавата Босна и Херцеговина, Додик оцени, че посланикът изобщо няма право да говори за това.

"Кой изобщо сте вие, че да говорите за собственост и да я тълкувате? Въпросът за собствеността е решен с Дейтънското споразумение и конституцията на Босна и Херцеговина. Само спекуланти като вас могат да твърдят, че това може да бъде предмет на върховния представител, а вие самият знаете, че не е, защото вашата страна е гарант на Дейтънското споразумение", написа Додик, цитиран от БТА.

Той нарече американския посланик арогантен, заявявайки, че се "чуди как една сериозна държава може да бъде "представена от спекулант и човек, който говори неистини".

"Помня го още от времето, когато беше упорит слуга на бившите си шефове. Днес се опитва да се прави на велик и си мисли, че все още живее във времето, когато е градил кариерата си със сервилност", пише Додик.

Той пише още, че в Босна и Херцеговина няма държавно правителство, както заяви Мърфи, а Съвет на министрите на Босна и Херцеговина, и добави, че американският посланик "иска да установи нещо такова с невярното си твърдение".

"Това не ви засяга. Това е решено в конституцията на Босна и Херцеговина. Щом се месите ненужно във вътрешните работи на Босна и Херцеговина, то поне спазвайте нейната конституция", подчерта Додик и написа, че американските посланици "обичат да четат лекции на другите".

Додик оцени, че "само в този вид Босна и Херцеговина може да бъде убежище на Мърфи", защото "ако беше дори малко сериозна държава, отдавна щеше да ви даде да разберете, че сте прекалили и че е най-добре да продължите своето старание там, откъдето сте дошли".

Република Сръбска няма да се откаже от собствеността си в полза на Босна и Херцеговина и това няма да се промени каквото и да направят американският посланик, върховният представител и Конституционният съд, заяви Додик.

Той каза още, че се е срещал с много бивши посланици и че "всички те са бивши", добавяйки, че и Мърфи "ще бъде бивш".

"Не смятайте това за новогодишно поздравление, защото аз няма да ви поздравя за нищо", написа в заключение Додик.

Американското посолство в Сараево обяви на 28 декември, че Босна и Херцеговина е титуляр на държавната собственост и само институциите на държавно ниво на Босна и Херцеговина са компетентни за правното уреждане на държавната собственост.

Посолството посочи, че "Република Сръбска трябва напълно да зачита конституцията и решенията на институциите на Босна и Херцеговина, включително окончателните и задължителни решения на Конституционния съд, независимо дали властите на Република Сръбска ги харесват или не".

Парламентът на Република Сръбска прие по спешност на 27 декември закона за недвижимата собственост, използвана за функционирането на публичната власт.

Това е вторият път, когато парламентът на Република Сръбска приема този закон, тъй като приетият по-рано беше спрян от върховния представител в страната Кристиан Шмид, а след това, през септември, Конституционният съд го обяви за противоконституционен.