ЕС трябва спешно да промени стратегията си към босненския сръбски лидер Милорад Додик, трябва да разгледа изпълнението на всички проекти и помощи, финансирани от ЕС за и в Република Сръбска, включително макрофинансовата помощ и финансирането по фондовете IPA с цел веднага да се замрази прякото или непряко финансиране, което да е от полза за управляващите в тази част на Босна, пише в съвместно съобщение на евродепутати от четири политически групи, съобщава вестник "Данас".

Евродепутатите осъждат решително действията на сръбския член на босненското председателство Милорад Додик и призовават за промяна на "стратегията на помирение" спрямо него.

"Награждаването на сепаратистката политика изпраща разрушително грешен сигнал към босненските политици, гражданите и целия регион", се казва в съобщението, публикувано вчера от евродепутати от парламенталните групи на Европейската народна партия, Социалисти и демократи, Renew и Зелени.

Те призоваха държавите членки на ЕС да последват примера на САЩ и да въведат санкции срещу Додик, освен ако радикално не промени курса си и не предприеме конкретни стъпки за деескалация на напрежението в момента.

Те призовават ЕС да се осигури провеждането на свободни и честни избори през октомври 2022 г. в Босна и изразяват пълната си подкрепа на върховния международен представител.