Това съобщи днес телевизионният канал "Ал Джазира", като се позова на свои източници в Брюксел, предадоха ТАСС и БТА.

Вчера е имало нова среща на работната група на дипломати от страните от ЕС, като на нея е била обсъдена реакцията на ЕС на санкциите срещу Додик. Въпреки че дипломатите са приключили срещата си, постигайки единодушие, че е необходимо и за в бъдеще да се следят внимателно събитията в Република Сръбска, нито един от тях не е предложил ЕС да се присъедини към наложените от САЩ ограничителни мерки, се казва съобщението.

Във вторник американското министерство на финансите обяви, че въвежда санкции срещу Додик на основание указ, позволяващ "да се въвеждат санкции срещу лица и организации, които подкопават или е възможно да провалят Дейтънското споразумение от 1995 г."

Според Вашингтон Додик "активно е пречил" на изпълнението на документа. "Милорад Додик представлява съществена заплаха за суверенитета и териториалната цялост на Босна и Херцеговина. С днешното решение се подчертава ангажиментът на САЩ към спазването на Дейтънските споразумения и се оказва подкрепа на международните усилия за европейска интеграция на страната", заяви американското министерство на финансите.

Експерти на различни равнища заговориха за възможност да бъдат въведени европейски и американски санкции срещу Додик веднага след организирания от него 25-ти Ден на независимостта на Република Сръбска въпреки негативната реакция на Запада и протестите на мюсюлманската част на Босна и Херцеговина.

В навечерието на празника Додик заяви, че Босна и Херцеговина като страна е обречена на провал и единственият изход от ситуацията е мирно разпадане на отделните й съставни части на независими държави.