Открита е специална услуга за автобусен превоз, за да могат хората от Източна Украйна с руски паспорти да участват в гласуването в Русия за новата конституция, предаде ДПА.

Днес над 50 души от отцепилата се от Украйна Луганска област пътуваха до съседната Ростовска област в Русия, според местни медии.

Сред тях бяха депутати и служители на местния парламент, който е непризнат от Киев. На снимки се вижда как те позират пред обективите в автобуса или преди заминаването си с руските си паспорти в ръка.

Според публикациите всеки ден с разрешението на сепаратистите по 20 автобуса пътуват до четири места в Русия, намиращи се близо до границата. Първите 100 луганци са гласували в четвъртък.

Сепаратистите в съседната Донецка област също разрешиха самоорганизираните пътувания за участие в гласуването.

Планирани са общо 12 избирателни секции за тези, които желаят да гласуват от украинските региони.

Двупосочно пътуване до изборната секция струва най-малко 5,70 евро, според медийните публикации.

Украинското министерство на външните работи протестира срещу тези пътувания.

Киев нееднократно е отправял критики заради факта, че от повече от година жителите на сепаратистките райони могат да стават руски граждани.

Твърди се, че от началото на юни около 190 000 души от Луганска и Донецка област са получили руски паспорт, отбелязва ДПА.

Референдумът за конституционните промени в Русия приключва в сряда.

Отправяните към промените критики са насочени основно срещу една от тях, която ще позволи на руския президент Владимир Путин да остане на поста си за години напред.