"Можем да постигнем напредък" с Русия по някои теми, включително за либийската криза, заяви днес френският президент Еманюел Макрон, цитиран от Франс прес.

Той изрази такава увереност във видеоконферентен разговор с руския си колега Владимир Путин.

Приближен на френския президент спомена като един от възможните въпроси, по които Франция и Русия "имат общ интерес, стабилизирането на Либия и повторното обединение на нейните институции.

Продължилият близо два часа разговор на двамата държавни глави е имал за цел да се приложи "това, което наричаме програмата от Брегансон", наречена така по името на лятната резиденция, в която Макрон се срещна с Путин миналата година с цел подобряване на френско-руските отношения.

Президентът на Франция е подчертал значението на този диалог, особено предвид все по-бързата промяна на баланса на силите в света, "свързана с пандемията и с утвърждаването на европейския суверенитет", се казва в комюнике на Елисейския дворец, публикувано след видеоконференцията.

Според сайта на Кремъл, който публикува откъси от разговора, Путин е заявил пред Макрон, че разбира желанието му да организира съвместна работа по много от тези теми и "ние ще подкрепим вашите предложения по всички възможни начини".

Източник, близък до френския президент, каза, че двамата лидери са обсъдили и конфликта в Либия. Макрон е изразил "всички притеснения, които му вдъхва засилването на турското присъствие" в подкрепа на една от воюващите страни - базираното в Триполи Правителство на националното съгласие, както и намесата на други държави. "Ще работим заедно за установяването на примирие, базирано на сегашната военна ситуация", отговорил руският президент.

Макрон е приел отправената от Путин покана да посети Русия в най-скоро време, вероятно още тази година, съобщи френското президентство. Засега точната дата не е определена, но е планирано визитата да се състои през идните месеци, като обаче се вземе предвид кризата с коронавируса.