Британските сили за сигурност потвърдиха информацията, която бе изнесена от вестник "Ню Йорк таймс", че руското разузнаване е плащало на талибани да убиват войници от силите на коалицията в Афганистан. Телевизионният канал Скай нюз съобщи, че източник на британското разузнаване е потвърдил сензационното разкрите на "Ню Йорк таймс", предаде БНР.

В момента в Афганистан има около 1 000 британски войници, разположени основно в столицата Кабул, като няма сведения някой от тях да е пострадал в резултат на "руския заговор".

Том Тудженхат, председател на Комисията за външни дела към Камарата на общините и бивш военнослужещ в Афганистан коментира, че изнесените сведения са силно обезпокояващи, като допълни, че е добре известно, че руското ГРУ (Главно разузнавателно управление) е активно във Великобритания и други места по света.

В публикация се твърди още, че Москва се опитва да попречи на възможна мирна сделка в Афганистан, подготвяна от американците.

Източникът на британското разузнаване е заявил за Скай нюз, че прословутият Отдел 29155 на руското военно разузнаване, който е замесен в действията в Афганистан, е отговорен също за нападението с "Новичок" срещу Сергей и Юлия Скрипал в Солзбъри, както и отравянето на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев, опита за преврат в Черна гора и подривната дейност в Молдова.

Белият дом отрече Тръмп да е знаел за руски премии за табибаните

Белият дом отрече информацията на "Ню Йорк таймс", че президентът на САЩ Доналд Тръмпе бил осведомен от разузнаването, че Русия е предлагала премии на екстремисти в Афганистан, за да убиват американски военни, предаде ДПА.

Говорителката на Белия дом Кейли Макенани подчерта, че американското президентство обикновено не коментира предполагаема разузнавателна информация или вътрешни обсъждания, "директорът на ЦРУ, съветникът по националната сигурност и шефът на президентската канцелария могат да потвърдят, че нито президентът, нито вицепрезидентът са били информирани за предполагаемата разузнавателна информация за руски премии".

"Това не е коментар за верността на предполагаемата разузнавателна информация, а за неточност в статията на в. "Ню Йорк таймс", който погрешно съобщи, че президентът Тръмп е бил осведомен по този въпрос", добави тя.

"САЩ получават хиляди разузнавателни доклади всеки ден и те се проучват стриктно", подчерта Макенани.

Талибаните и Русия също отхвърлиха информацията като неоснователна, припомня ДПА.