Съветът на ЕС съобщи, че е решил днес да поднови санкциите срещу отделни икономически дейности на Руската федерация до 31 януари 2021 година.

Решението е взето на основата на последната оценка на степента на изпълнение на договореностите от Минск, които трябваше да бъдат приложени до 31 декември 2015 година.

Оценката бе направена от Европейския съвет по-рано този месец. Заради недостатъчното изпълнение на споразуменията Европейският съвет взе политическо решение за подновяване на икономическите санкции срещу Русия, се отбелязва в съобщението.

Ограничителните мерки бяха въведени за пръв път през 2014 г. заради действията на Русия в Украйна и обхващаха областите на финансите, енергетиката и отбраната, както и изделията с двойна употреба.

Санкциите ограничават достъпа на някои руски банки и дружества до първичните и вторичните капиталови пазари в ЕС и забраняват видове финансова помощ и посредничество по отношение на руските финансови институции.

Забранява се също прекият или непрекият внос, износ или прехвърляне на всякакви свързани с отбраната средства и се въвежда забрана за изделия с двойна употреба, които биха могли да се използват за военни цели или от военни крайни потребители в Русия.

Санкциите ограничават достъпа на Русия до определени чувствителни технологии, които могат да се използват в руската енергетика, например в проучването за добив на нефт и производството на тази суровина.