Международният екип, който разследва свалянето на самолета "Боинг" от полет MH17 на Малайзийските авиолинии над Източна Украйна през 2014 г. заяви, че няма достатъчно доказателства за започване на ново наказателно преследване, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

"Разследването вече достигна до своя предел. Всички следи са изчерпани", заяви нидерландската прокурорка Дигна ван Бутцелар при представянето на доказателствата, открити при дългогодишното разследване, допълва Асошиейтед прес.

Самолетът на Малайзийските авиолинии беше свален над Източна Украйна на 17 юли 2014 г. с ракета, изстреляна от самоходния зенитно-ракетен комплекс "Бук". Тогава загинаха всички 298 пътници на борда.

В днешното си обобщение си прокурорите посочиха, че "има сериозни индикации, че руският президент Владимир Путин е взел решение да достави ракетна система "Бук" на украинските сепаратисти". "Въпреки че беше открита много нова информация за различни замесени лица, доказателствата към момента не са достатъчно конкретни, за да доведат до нови съдебни преследвания", добавиха те.

Нидерландския премиер Марк Рюте определи днешното решение на международния разследващ екип като "горчиво разочарование" и допълни, че страната му ще продължи да търси отговорност от Русия за свалянето на самолета.

На 17 ноември 2022 г. съд в Нидерландия постанови, че полет MH17 на Малайзийските авиолинии е бил свален през 2014 г. с ракета руско производство, изстреляна от проруски сепаратисти в Източна Украйна. По делото бяха произнесени задочни доживотни присъди на двама руснаци и един украинец, а друг руснак беше оправдан поради липса на доказателства.

Русия отхвърли, по думите ѝ "скандалното" решение на нидерландския съд и отбеляза, че процесът не е бил безпристрастен.

Украйна ще използва всички международни правни механизми, за да започне наказателно преследване срещу Владимир Путин за свалянето на полет MH17, каза главният прокурор на Украйна Андрий Костин.

"Затрудненията при събиране на доказателства и функционалният имунитет не позволяват наказателно преследване срещу президента на Руската федерация в държавните съдилища", написа Костин в Туитър.

"Ще се стремим да използваме всички съществуващи международни правни механизми, за да го (руския президент - бел. ред.) доведем в съда", допълни Костин.