Зам.-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас, еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон и чешкият министър на вътрешните работи Вит Ракушан изразиха умерен оптимизъм преди началото на днешното заседание на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи в Брюксел, на което ще бъде гласувано присъединяването на България, Румъния и Хърватия към Шенген, предава БТА.

Трите страни са технически готови да се присъединят, направиха това, за което ги помолихме и дори повече. Готови са, заяви Схинас. Оставащите колебания са политически. Надявам се разумът да надделее и да имаме решение, ако не днес, до дни. Нечестно би било тези държави да не получат това, което заслужават, добави той.

Комисарят Йохансон заяви, че очаква решение още днес.

Очаквам заседанието да бъде много динамично. Очаквам Хърватия да получи пълна подкрепа, както и да се справим с въпроса за България и Румъния. Надявам се на решение днес, посочи тя.

Министър Ракушан изрази увереност, че Хърватия ще бъде приета днес и това ще бъде голям успех за Чешкото председателство на Съвета на ЕС.

Надяваме се да има решение и за България и Румъния. Няма да бъде лесно, ще направим всичко възможно за решение днес, допълни министърът.

Германия подкрепя приемането на България, Хърватия и Румъния в Шенгенското пространство, заяви днес в Брюксел германската министърка на вътрешните работи Нанси Фезер, цитирана от Ройтерс.

По думите ѝ нейната страна не споделя мнението на Австрия, която се противопоставя на разширяването на безвизовата зона. "Не разбирам позицията на Австрия по темата. Знам, че там има вътрешен дебат по въпроса", каза Фезер пред журналисти преди предстоящата среща на вътрешните министри на страните от ЕС, добавя БТА.

"Подкрепяме и трите държави - Хърватия, Румъния и България", подчерта тя.

Френският вътрешен министър Жералд Дарманен каза днес, че Франция също подкрепя присъединяването на Хърватия, Румъния и България към Шенгенското пространство, предаде Ройтерс.

"Франция смята, че тези три страни са положили доста съществени усилия . . . няма нищо кой знае какво, което да е против тяхното присъединяване", заяви Дарманен пред репортери преди среща на вътрешните министри от ЕС в Брюксел.

Австрийският вътрешен министър Герхард Карнер пък заяви, че ще гласува против влизането на Румъния и България в Шенгенското пространство, предаде Франс прес.

Карнер каза това на заседание със свои колеги в Брюксел и с това обяви намерението на Австрия да блокира присъединяването на двете страни.

Румъния иска да влезе в Шенген заедно с България, но интересът на Румъния е преди всичко и би приела всякакъв компромис в свой интерес, заяви вътрешният министър на северната ни съседка Лучиан Боде, цитиран от Диджи 24.

Той направи коментара непосредствено преди началото днес на заседанието на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи в Брюксел. На него министрите на вътрешните работи на страните членки на евросъюза трябва да вземат окончателно решение за приемането на България, Румъния и Хърватия в Шенген. Боде коментира още, че при най-оптимистичния сценарий Румъния е в състояние да подготви външната граница на Шенген до 1 януари така, че да отговаря на всички необходими разпоредби, добавя БТА.

"Тръгнахме по този път заедно с България. В партньорски и добросъседски отношения сме. Искаме да влезем заедно, но интересът на Румъния е над всичко. Страната трябва да бъде член на Шенгенското пространство от 2023 г. Ние ще приемем всеки компромис в интерес на Румъния. Днес Румъния ще поиска само едно нещо - уважение", допълни Боде.

Той информира, че в рамките на днешния ден ще се опита да проведе дискусия с австрийския си колега.

"Това е събитие, което чакаме 15 години, от момента на присъединяването към Европейския съюз. Минаха 11 години, откакто изпълнихме абсолютно всички условия за Шенген. Практически Румъния се държи като шенгенска държава. От 11 години инвестираме в човешки ресурси, в оборудване, в технологии. За съжаление през тези 11 години Румъния не се възползва от правата, които биха й се полагали като страна членка на Шенген", обясни още министърът.