Броени часове преди решаващата среща на министрите на вътрешните работи на ЕС австрийският канцлер Карл Нехамер потвърди решението си да блокира България и Румъния при разширяването на Шенгенското пространство, съобщи БТА.

На съвместна пресконференция с ръководителя на Европейската народна партия Манфред Вебер във Виена той пледира за вземане на решение през есента на 2023 година. Намиращият се на форум на Европейската народна партия в австрийската столица Манфред Вебер изрази своето разбиране на грижите и желанията на Австрия, но не и за налагането на вето.

Австрия обвързва своето съгласие за разширяване на Шенгенското пространство с влизане в действие на австрийски план от пет точки, сред които е и укрепване на опазването на външните граници. На въпрос на австрийската осведомителна агенция АПА в какъв срок трябва да бъде изпълнен този план, Нехамер се позова на министъра на вътрешните работи Герхард Карнер. Той е "задал времеви хоризонт до следващата есен, когато да бъде определен нова дата за гласуване приемането на България и Румъния". Въз основа на фактите, например броя на заловените мигранти, дотогава ще може да се получи представа за положението, напредък трябва да бъде отбелязан и при репатриране и извършване на процеса на даване на бежански статут в трети страни. Нехамер заяви, че държави като България "имат нужда от нашата помощ", позовавайки се на полицейски данни за предпочитаните миграционни маршрути.

Позицията на Карнер беше остро разкритикувана от неговия съпартиец и вицепрезидент на Европейския парламент Отмар Карас, според когото, блокадата на Шенген не допринася за решаване на проблема с числата на мигрантите, безотговорно е смесването на двете теми.

Ръководителят на фракцията на Австрийската социалдемократическа партия в Европейския парламент Андреас Шидер също беше критичен към решението на австрийското правителствено да напомня за миграционните проблеми малко преди срещата на върха на министрите на вътрешните работи. "Да се слага вето на масата в този момент не е нищо друго, освен доказателство за личен провал и неспособност на австрийското правителство". Освен това той обвини Нехамер, че не е застъпил настоятелно миграционната тематика пред унгарския премиер Виктор Орбан и сръбския президент Александър Вучич. Защото, според Шидер, в края на краищата Орбан и Вучич са отговорни за "нарастването на трафика по Балканския маршрут" в момента.

В съобщение за медиите ръководителката на НЕОС Беате Майнъл-Райсингер е призовала правителството да оттегли заплахата за налагане на вето. "Съобщеното от Австрия вето за влизане на България и Румъния в Шенген показва лекомислието на австрийското правителство и застрашава сърцевината на европейския проект: свободата".

По-рано днес румънската телевизия Диджи 24 пък съобщи, че австрийският канцлер Нехамер е заявил, че Австрия има проблем с имиграцията и че министерството на вътрешните работи иска нов график за присъединяване на Румъния и България към Шенген през пролетта, съобщава румънската телевизия Диджи 24.

В същото време парламентът на Нидерландия финализира днес процедурата по одобрение на позицията на правителството в Хага за подкрепа на присъединяването на Румъния към Шенген.

Миналата седмица правителството на Нидерландия реши да подкрепи присъединяването на Румъния и Хърватия към Шенгенското пространство, но заяви, че България все още не отговаря на условията за присъединяване към Шенген.

4 групи в Европарламента призовават вътрешните министри от ЕС в четъртък да подкрепят България, Румъния и Хърватия за Шенген

Ръководителите на групите на Европейската народна партия, на Социалистите и демократите, "Обнови Европа" и Зелените в Европейския парламент изпратиха днес писмо до министрите на вътрешните работи от ЕС преди утрешното им заседание, на което ще бъде гласуван въпросът относно приемането на България, Румъния и Хърватия в Шенген.

От жизненоважно значение е да изпълните обещанията на ЕС, да се вслушате в изключително благоприятните становища на ЕП и на Европейската комисия, пишат Манфред Вебер, Ираче Гарсия, Стефан Сежурне, Тери Райнтке и Филип Ламбер. Гордеем се, че сме съюз, основан на ценности, принципи и върховенство на закона. Неприлагането им в Съвета през декември може да нанесе щети не само на трите държави, но и на ЕС. Задържането на тези страни в изчакване също може да подхрани недоволство и разочарование сред гражданите на България, Румъния и Хърватия, отбелязват евродепутатите.

България, Румъния и Хърватия са правно задължени да се присъединят към Шенген и не могат да носят всички отговорности за външните граници, без да се възползват от предимствата на Шенгенското пространство. Европейската комисия заключи на 16 ноември 2022 г. и отново потвърди с доклада си от 23 ноември след нова проверка, че трите държави са следвали и изпълнили всички договорени условия за пълното им присъединяване към Шенгенското пространство. България и Румъния получиха положителна оценка от ЕК още преди 11 години, но бяха оставени в изчакване от Съвета на ЕС, се допълва в писмото.

Подписалите призива очакват Съветът на ЕС да предприеме всички необходими стъпки въз основа на усилията и заслугите, потвърдени и препотвърдени от последващите доклади на ЕК, и в съответствие със становищата и резолюциите на ЕП. Те настояват трите държави да бъдат приети в Шенген до края на тази година и граничните проверки да отпаднат в началото на следващата година.