Ветото на Нидерландия и Австрия срещу приемането на страната ни в Шенген разобличило лицемерието на Европейския съюз, заяви на брифинг в парламента лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов.

"Можете да сте в Еврозоната, за да ви вземем парите от буфера на валутния борд, за да изсмучем парите, които България има. От друга страна обаче не може да сте в Шенген все още". Ето защо това нещо трябва да се каже и затова го казваме на българските граждани, за да стане максимално ясно", каза Костадинов в кулоарите.

По думите му тези две държави, които очевидно имат много сериозни притеснения и съмнения по отношение на корупцията в България и на охраната на българските държавни граници, нямат абсолютно никакъв проблем с приемането на страната ни в еврозоната. Въпреки, че влизането на една такава, според тях корумпирана държава в еврозоната, би следвало да доведе до много сериозни щети за еврото като цяло, коментира той.

"В момента с това свое решение ние имаме две ползи за нас. И двете не са поискани от европейците. На практика случайно се получава, но е факт. Първо, предпазват ни от това да се превърнем в гара разпределителна за нелегалните мигранти - без да го искат, но ни предпазват, макар че в перспектива това са предвидили - аз съм убеден в това, и второто нещо, което е, разкриват лицемерието и двойнствеността на европейската политика като цяло", констатира лидерът на "Възраждане".

Костадинов повтори, че "Възраждане" няма да участва в преговори за кабинет, ако получи покана от проф. Николай Габровски и от ГЕРБ-СДС. Той посочи, че с ГЕРБ-СДС имат кардинално разминаване. Според него е без значение дали кандидатът за премиер се казва Габровски или Бойко Борисов. "Който и да е, той ще спазва политиката на ГЕРБ, а тя няма нищо общо с тази на "Възраждане", коментира Костадинов.