Отношенията между Съединените щати и Китай са в "задънена улица" и Вашингтон трябва да престане да демонизира Пекин. Това заяви днес китайският заместник-министър на външните работи Сие Фън на среща със заместник-държавната секретарка на САЩ Уенди Шърман в Пекин, предаде Франс прес.

По думите на китайския представител американците гледат на Китай като на въображаем враг. Той призова Вашингтон да промени грешната си нагласа и опасната си политика.

Уенди Шърман пристигна в Китай вчера. Тя е най-високопоставеният представител на Държавния департамент, посещаващ Пекин след избирането на президента Джо Байдън.

Досега само специалният пратеник на американския президент по въпросите за климата Джон Кери бе посетил Китай. Но срещите му с китайски представители бяха ограничени до борбата с глобалното затопляне - една от редките теми, по които двете страни се опитват да намерят почва за разбирателство, отбелязва агенцията.

След Пекин Уенди Шърман ще направи кратко посещение в Оман. Тя ще оглавява американската делегация и на преговори с Русия за контрола върху ядрените оръжия, насрочени за 28 юли в Женева. Шърман ще бъдат придружена от американския заместник-държавен секретар по контрола над оръжията и международната сигурност Бони Дженкинс, чието назначение беше утвърдено тази седмица от Сената.

Тази среща е следствие от поетия от президентите Байдън и Путин ангажимент за целенасочен и интензивен диалог между нашите две страни, който ще има за цел да положи основите за бъдещи мерки за контрол на оръжията и намаляване на риска, посочи в изявление Държавният департамент.