Китай призова страните членки на ООН да не участват другата седмица в среща, посветена на репресиите срещу мюсюлманите уйгури и други малцинства в Синцзян, предаде Ройтерс.

"Това е политически мотивирано събитие. Ние молим вашата мисия да НЕ участва в тази антикитайска проява", пише в бележка, изпратена в четвъртък от китайското постоянно представителство в ООН до мисиите на останалите страни членки на световната организация.

Виртуалната среща, планирана за сряда, е организирана от редица западни държави, сред които Германия, Съединените щати, Великобритания, Австралия и Канада. Предвидено е да говорят американският, британският и германският постоянен представител в ООН, генералният секретар на "Амнести интернешънъл" Аниес Каламар и Кенет Рот, изпълнителният директор на друга водеща правозащитна неправителствена организация - "Хюман райтс уоч".

Целта на срещата, пише в поканата, е "да бъде обсъдено как системата на ООН, страните членки и гражданското общество могат да подкрепят и да се застъпят за човешките права на (представителите на) етническите тюркски общности в Синцзян".

Китай обаче обвини организаторите на събитието, че използват "въпросите на човешките права като политически инструмент, за да се месят в китайски вътрешни въпроси като Синцзян, да предизвикват разделение и трусове и да подкопават развитието на Китай". "Те са обсебени да провокират конфронтация с Китай", пише китайската мисия в ООН и предупреждава, че "провокативното събитие само може да доведе до още по-голяма конфронтация".

Западни държави и правозащитни организации обвиняват китайските власти в Синцзян, че задържат и измъчват уйгури в лагери - практика, която бе квалифицирана от САЩ като геноцид. През януари Съединените щати забраниха вноса на памук и домати от китайския автономен район заради твърденията, че те са произведени с принудителен труд.

Китай отрича обвиненията и казва, че въпросните лагери са центрове за професионално обучение с цел борба с религиозния екстремизъм, отбелязва Ройтерс.